Annons

”Väljer boråsarna före aktieägarna”

Kommunbudget 2010. Socialdemokraterna vill göra satsningar för 63 miljoner kronor utan att höja skatten. Majoriteten lägger 32 miljoner kronor mer på grund- och gymnasieskolan. Inför kvällens budgetdebatt i fullmäktige skriver partierna vilka prioriteringar de vill göra under 2010.
Debatt • Publicerad 25 november 2009
En stor och nödvändig satsning gör vi på skolan. Redan 2010 börjar vi genom att avsätta 42 miljoner kronor mer än den borgerliga majoriteten för att öka måluppfyllelsen, skriver Lena Palmén och Ulf Olsson, Socialdemokraterna.
En stor och nödvändig satsning gör vi på skolan. Redan 2010 börjar vi genom att avsätta 42 miljoner kronor mer än den borgerliga majoriteten för att öka måluppfyllelsen, skriver Lena Palmén och Ulf Olsson, Socialdemokraterna.Foto: Scanpix

En kommunal budget är i sina bästa stunder solidaritet i praktisk handling. Där finns den grund vi socialdemokrater står på i dag och som kommer att ha bäring även efter valet 2010. Satsningar på skolan som den borgerliga majoriteten under mer än tio år försakat och accepterat, att våra elever hamnat under riksgenomsnitt. Riktade anslag för att minska barngrupperna i förskolan och skolbarnomsorgen.

Värdighet för de äldre bland annat genom restauranger i varje del av kommunen och varm mat som hemtjänsten antingen levererar, lagar i hemmet eller på varje äldreboende. Kultursatsning för att kommundelsbiblioteken skall erbjuda ett brett och lockande utbud, generösa öppettider och kunna vara en motvikt mot destruktiva krafter i samhället. 

Annons

Men vi satsar också på de ”hårdare” områdena; utveckling av de mindre tätorterna, upprustning av våra parker, näridrottsplatser i våra stadsdelar, ombyggnad/nybyggnad av förskolor och skolor men också det nödvändiga underhållet av gator och broar.

Miljö och jämställdhet har och kommer även fortsättningsvis genomsyra socialdemokratisk politik. I Borås har vi som exempel under många år drivit frågan om ökade anslag till servicenämnden för miljövänliga fordon vid nyinköp. Miljöarbete måste vara konkreta åtgärder. Vi har motionerat om ett fossilbränslefritt Borås och kommer att prioritera ett förverkligande efter ett majoritetsskifte. 

Väl balanserade budgetar har varit och är en självklarhet för Socialdemokraterna. Intressant att konstatera är att vi i princip redovisar samma ekonomiska driftresultat som den borgerliga majoriteten, men detta utan att det drabbar den kommunala kärnverksamheten. Trots det kan vi göra satsningar på drygt 63 miljoner kronor för 2010 – utan att höja skatten. Resurser frigörs bland annat genom att inte längre överkompensera privat verksamhet och inte genomföra ideologiskt drivna privatiseringsexperiment som få efterfrågar.

Vilka som får del av välfärden beror på hur tillgängliga resurser används och där är skillnaden mellan oss och den borgerliga majoriteten markant. Vi väljer boråsarna före aktieägarna.

En stor och nödvändig satsning gör vi på skolan. Redan 2010 börjar vi genom att avsätta 42 miljoner kronor mer än den borgerliga majoriteten för att öka måluppfyllelsen. Ett faktum är att sedan den borgerliga majoriteten tog över 1998 har skolan i Borås varje år hamnat under riksgenomsnittet avseende antalet behöriga till gymnasiet. Det är givetvis fullkomligt oacceptabelt. Vi är övertygade om att vi i Borås har duktiga elever, engagerad personal och framsynta skolledare. Socialdemokraterna i Borås vill ge skolan verkliga förutsättningar att bli ett framgångsexempel för Sverige. 

Stadsparksbadet fyller 25 år 2010 och behöver rustas upp. Besöksiffrorna är i dag långt över badets kapacitet. Ska badet fortsätta att vara en upplevelse måste det till en utbyggnad. Det är en klok investering med ett Stadsparksbad som kommer att bli ett av norra Europas häftigaste äventyrs- och upplevelsebad med grottbad och forsfäder, bastulandskap och relaxavdelning. Alideberg- och Stadsparksbadet kommer genom sin utformning att komplettera varandra på ett förtjänstfullt sätt.

Inom all kulturverksamhet skall barn och ungdom prioriteras, det är en god investering. Kulturen som motvikt mot destruktiva krafter som exempelvis nazism, rasism, missbruk och våld. Kommunens kulturutbud ska nå så många som möjligt. Därför vill vi ha kostnadsfri undervisning i Kulturskolan de två första åren, så att alla kan pröva sitt intresse och sin talang. 

Vi vill också se Kulturskolan i våra stadsdelar där den kan riva ner murar och bli intressant även för andra grupper och personer än de som i dag söker sig till och deltar i verksamheten. 

En visionär politik är så mycket mer än kronor och ören. Vad det ytterst handlar om är tusentals och åter tusentals människor som förlitar sig på kommunen och dess välfärd. Där finns mamman och pappan som lämnar sitt barn till förskolan. Där finns killen och tjejen som varje morgon går till skolan. Där finns den gamla kvinnan och mannen som efter ett långt yrkesverksamt liv sätter sin tilltro till den kommunala äldreomsorgen. Det är dessa människor vi är till för. Därför avslutar vi som vi inledde med att säga: En kommunal budget är sina bästa stunder solidaritet i praktisk handling.

Lena Palmén (S)

Ulf Olsson (S)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons