Debatt

Välfärd går före sänkt skatt för S

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi socialdemokrater satsar på välfärden – och då behövs det mer resurser, särskilt nu när fler blir äldre, skriver Ann-Christin Ahlberg.

Nyligen demonstrerade undersköterskor runt om i landet för bättre arbetsvillkor och bättre förutsättningar att ge våra äldre en god omsorg. Socialdemokraterna stöder Undersköterskeupproret. Vi menar att Sveriges undersköterskor är förutsättningen för en god äldreomsorg. Så enkelt är det.

Om inte undersköterskorna har rimlig arbetsbelastning, rimliga arbetsvillkor och arbetstider så fungerar inte äldreomsorgen. Undersköterskorna är helt avgörande för att våra äldre ska få en bra omsorg.

”Svensk sjukvård behöver fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare, de gör vår fina välfärd möjlig.”

Vi socialdemokrater satsar på välfärden – och då behövs det mer resurser, särskilt nu när fler blir äldre. Därför har vi lovat 20 nya välfärdsmiljarder till kommunerna – och en ny fördelning mellan kommunerna, som gör att pengarna går dit behoven är som störst. Det är viktiga steg. Det behövs kraftiga resurstillskott när de äldre blir allt fler.

För oss socialdemokrater går välfärden före skattesänkningar. Det är en orimlig prioritering som Moderaterna och Kristdemokraterna gör när de röstade igenom en budget med skattesänkningar på 20 miljarder.

För oss socialdemokrater är välfärden prioriterad och då måste vi också prioritera välfärdsarbetarna. Därför kommer vi under mandatperioden att arbeta för ökade utbildningsmöjligheter inom vården.

Vi kommer även att arbeta för att sänka sjuktalen, förbättra arbetstiderna genom att ta bort delade turer och staplade visstider samt ett stärkt skydd när arbetsgivare vill minska antalet timmar på anställningskontraktet, så kallad hyvling.

Vi ska också öka vårdpersonalen med 14 000 personer till år 2022. Svensk sjukvård behöver fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare, de gör vår fina välfärd möjlig.

Vi satsar på välfärden. Så skapar vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Ann-Christin Ahlberg (S), riksdagsledamot från Sjuhärad och kommunalare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.