Annons

Vad händer när Arbetsförmedlingen lägger ned?

Det som utspelas är närmast som en parodi, anser skribenterna.
Debatt • Publicerad 7 april 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetsförmedlingen stänger 21 kontor runtom i Västra Götalandsregionen, meddelade myndigheten nyligen. Regeringen (S och MP) och dess stödpartier (C och L) agerar som om de inte hade en aning om att det skulle bli så här, trots att de står bakom den statliga budgetram som föranlett förslaget.

”Vi är på väg att få en statlig närvaro som i många kommuners centralorter bara består av ett Systembolag och en polisbil som gör en och annan vända.”

De partier som lade grunden genom det budgetförslag som M och KD tillsammans med SD fick igenom i riksdagen, är lika förvånade de. Ingen vill ta ansvar för det som nu händer. Vi i Vänsterpartiet uppfattar att regeringen och stödpartierna har en agenda för att reducera Arbetsförmedlingen till en upphandlings- och kontrollorganisation som ska köpa in coacher. Vi befarar att neddragningarna främst kommer att drabba dem som behöver ett långsiktigt och icke-vinstdrivet stöd allra mest. De som behöver träffa arbetsförmedlingen i fysiska möten och som har nytta av arbetsförmedlare som har god kännedom om den lokala arbetsmarknaden och dess offentliga, privata och ideella arbetsgivare.

Annons

Regeringen missar att Arbetsförmedlingen har ett alltmer komplext uppdrag med att ge rätt stöd till arbetssökande som är nyanlända eller som har någon form av funktionsvariation.

Det som utspelas nu är närmast som en parodi. Tafatta och överrumplade ministrar försöker hänga sin generaldirektör, istället för att ta ansvar för sina beslut, eller brist på beslut. Vi är på väg att få en statlig närvaro som i många kommuners centralorter bara består av ett Systembolag och en polisbil som gör en och annan vända.

I Sjuhärad är det bara Borås som kommer att ha ett arbetsförmedlingskontor och alla andra kommer att stänga. Risken är också uppenbar att det är kommunerna som kommer att få överta ännu mer av kostnader och arbetsuppgifter inom arbetsmarknadsområdet.

I Västra Götalandsregionen har vi tidigare arbetat med förslag om att låta regionen ta ansvar för delar av arbetsmarknadspolitiken. Det är definitivt läge att damma av förslaget i dag när staten närmast abdikerat.

Vi i Vänsterpartiet kommer också att ställa en fråga till den moderatledda politiska ledningen i Västra Götalandsregionen om hur de tänkt agera när det gäller de stängda arbetsförmedlingskontoren.

Jan Alexandersson (V), regionrådsersättare, Västra Götalandsregionen

Ida Legnemark (V), gruppledare, Borås stad

Annons
Annons
Annons
Annons