Annons

Vad hände med det fria skolvalet?

Så har skolan börjat igen. Den som trodde att skoldebatten i Tranemo kommun inför höstens val var avgjord efter vårens U-sväng från den styrande majoriteten i skolfrågan bör tänka om.
Debatt • Publicerad 1 september 2014

Kommer barnen i Tranemo kommun att få samma förutsättningar att klara av sin skolgång, samma pedagogiska möjligheter oavsett var i kommunen de bor?

I juni månad hade Tranemo kommun sitt sista kommunfullmäktigemöte innan sommaruppehållet. Då fattades beslut om att Ljungsarps skola läggs ner till läsåret 2015/2016. Efter en lång kamp valde politikerna i Folkpartiet, Moderaterna och splittrade delar av Centern och Socialdemokraterna att lyssna till det budskap föräldrarna i Ljungsarp så ihärdigt försökt förmedla. ”Vi vill inte ha en F-3-skola där våra barn får sämre förutsättningar till en bra och pedagogisk skolgång”.

Annons

För att förstå önskan om en nedläggning av skolan är det viktigt att känna till att själva beslutet om att förändra skolan från F-6 till F-3 innebar en direkt försämring. Lärarna sökte sig omgående bort från Ljungsarpsskolan innan förändringen ens trätt i kraft. Man såg att skolan med den här utformningen inte skulle ge någon arbetsmiljö där pedagogiken stod i centrum. Utbyte av erfarenheter och arbete i team skulle inte vara möjligt. Barnen hamnade med ens i kläm.

Vad blir då konsekvensen av att allianspartierna som i dag styr Tranemo, och som för övrigt talar så varmt om valfriheten i vardagen, till slut tillsammans med ett splittrat socialdemokratiskt parti valde att tillmötesgå föräldrarna i Ljungsarp? Dömde de därmed ut sitt eget beslut om att skapa F-3-skolor i Ljungsarp och Sjötofta?  Vilka signaler skickar man till de föräldrar i Ambjörnarp som vill att deras barn ska gå i Tranemo och som vägras göra detta för annars är skolan i Sjötofta för liten? Vad hände med det fria skolvalet?

Vilka signaler sänder man till föräldrarna i Sjötofta om barngruppen minskar, har de samma öde att möta som Ljungsarpsskolan – går det att driva en skola på 10-15 elever? Å andra sidan – hur länge ska en förstaklassare behöva pendla i tid till skolan? Frågorna hopar sig...

Vi i Miljöpartiet ville att den gamla skolstrukturen skulle vara kvar och var emot nedläggningen av skolan i Ambjörnarp. Utredningen som gjordes kring skolstrukturen 2012 i kommunen var bristfällig och borde inte ha setts som ett fullgott beslutsunderlag. Efter beslutet om att ändra till F-3-skolor i Ljungsarp och Sjötofta har vi därför följt debatten och lyssnat på invånarna i kommunen. Återigen hörs föräldrar ställa frågan om F-3-skolans bärighet och pedagogiska möjlighet. Den 8 september ska kommunfullmäktige i Tranemo kommun fatta beslut om att lägga 4 miljoner kronor på att bygga om skolan i Sjötofta. Tas det beslutet på tillräckligt bra underlag?

Slutet gott, allting gott? Den som trodde att skoldebatten inför höstens val var tillintetgjord bör ha i åtanke att det är valår med sista röstdag den 14 september. Kanske situationen för norra delen av kommunen är löst, men till villket pris? Framtiden för barnen i kommunens södra del står nu på spel.  Har de styrande politikerna tagit någon lärdom av ”Ljungsarpshistorien? Är verkligen F-3-skolan den framtida lösningen? Slutet gott, allting gott?

Louise Bertilsson (MP) Tranemo

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons