Annons

Vad är egentligen ett riktigt jobb?

Svar till Jessica Polfjärd (M) och Oliver Öberg (M), BT 23/3.
Debatt • Publicerad 7 april 2014

Sverige är bra och vi har mycket att vara stolta över. Samtidigt är det något som håller på att gå sönder. När 400 000 personer inte har något jobb att gå till har man inte lyckats.

Ungdomsarbetslösheten är högre än 2006 och de långtidsarbetslösa har blivit tre gånger så många.

Annons

Polfjärd och Öberg skriver återkommande om IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) och dess uttalande om 90-dagars garantin för ungdomar i arbetslöshet, för att legitimera sin kritik mot den socialdemokratiska jobbpolitiken.

Då måste man också komma ihåg att såväl IFAU som Arbetsförmedlingen, Riksrevisionen och Ekonomistyrningsverket ställde sig kritiska mot regeringens beslut om att sänka de sociala avgifterna vid anställning av ungdomar, på grund av att det inte ansågs verkningsfullt för ungdomar.

Drar man moderaternas påstående att ”politiker skapar inga jobb” till sin spets kan ju undra över alla offentliga arbeten som utförs i landet. Dessa betalas med skattepengar och är en frukt av politiska beslut. Är detta inga riktiga jobb?

När man tycker att 4 000 restaurangjobb i privat sektor som kostar 1,4 miljoner kronor styck i uteblivna momsintäkter är viktigare och bättre än 13 000 jobb i vård, skola eller omsorg, som pengarna kunnat användas till, uppstår faktiskt frågan.

I samband med detta så är synpunkterna på regeringens lagrådsremiss, som behandlar regeringens beslut om sänkt restaurangmoms, oerhört intressanta. Instans efter instans ställer sig även här kritiska eller tveksamma till om det är rimligt att anta att sänkt moms kommer att resultera i att fler människor får jobb.

Under varje period med borgerlig regering så prioriteras skattesänkningar, framför ansvarstagande och verklighetsförankring.

Summeringen av denna period vid makten blir de offentliga finansernas totala haveri ifrån 65 miljarder i överskott till ett underskott på 87 miljarder, en försäljning av statliga tillgångar för 160 miljarder kronor och en regering som tvingas låna 240 miljoner om dagen samt en högre arbetslöshet.

Vi tänker återställa stabiliteten i de offentliga finanserna, som efter varje borgerlig regering kräver en socialdemokratisk politik för att räddas.

Våra socialdemokratiska förslag om att avskaffa FAS-3 och att arbetslösa ungdomar ska få hjälp direkt pekar i en helt annan riktning än moderaternas Matchningen mot företag som vill anställa måste bli bättre.

Arbetsförmedlingen måste få möjlighet att använda sina pengar till att utbilda och matcha. I stället tvingas man att skicka tillbaka medel till staten därför att reglerna kring vad man får och inte får är så begränsande.

Annons

Det går att uppnå full sysselsättning, det handlar om politisk vilja. Vårt viktigaste mål nu är se till att Sverige har EUs lägsta arbetslöshet år 2020.

Therese Björklund ordförande SSU södra Älvsborg

Ann-Christin Ahlberg (S) riksdagsledamot, Arbetmarknadsutskottet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons