Utveckla kollektivtrafiken mellan Borås och Göteborg

Den senaste tiden har det förts en debatt om hur kollektivtrafiken mellan Borås och Göteborg skall utvecklas. Det är en viktig debatt.
Debatt • Publicerad 1 februari 2008
Den hårt kritiserade busslinjen 100 till Göteborg måste byggas ut med fler turer i väntan på en ny dubbelspårig järnväg, anser Leif Blomqvist och Ulf Olsson.
Den hårt kritiserade busslinjen 100 till Göteborg måste byggas ut med fler turer i väntan på en ny dubbelspårig järnväg, anser Leif Blomqvist och Ulf Olsson.Foto: Sofia Wellborg

En väl utvecklad kollektivtrafik mellan regionens största städer, Borås och Göteborg, är av stor betydelse för hela regionens utveckling.

Förutsättningar måste skapas för en effektiv pendling för arbete och studier. Bästa sättet att åstadkomma detta är en ny väl fungerande dubbelspårig snabbjärnväg mellan Borås och Göteborg, detta som en första del i en utbyggd Götalandsbana. Tåg är utan tvekan det på sikt bästa och miljövänligaste alternativet för en effektiv pendlingstrafik mellan de båda städerna. Tyvärr tar det ett antal år innan den nya järnvägen är klar. Under den tiden måste en stor del av pendlingen lösas med utbyggd busstrafik.

Idag är direktbussen snabbare är tåget som stannar vid ett flertal stationer. Från att vara ett komplement till tågtrafiken har linje 100 utvecklats till att stå för två tredjedelar av resandet.

Förra året var resande ökning på linjen hela 18%. Det är givetvis bra, men ett problemet är att alltför många bussar har varit överfulla trots ökat antal turer. Detta har också gett upphov till berättigad kritik.

Eftersom vi inte kan köra fler tåg på banan är det uppenbart att det krävs fler bussturer.

På Västtrafiks senaste styrelsemöte gavs klara besked att det krävs fler turer. Vi anser också att det är dags att införa s.k. styv tidtabell. Det vill säga en tidtabell med jämna avgångstider utan direkt anpassning till tågavgångarna.

När vi hade få bussturer var det rimligt att inte låta bussar och tåg gå vid likartade tider, men med fler bussturer behövs en ändrad strategi.

En utvidgad busstrafik får inte uppfattas som att det inte behövs en helt ny järnväg.

Tågtrafiken skall givetvis vara kvar och kommer att fylla ett stort behov för alla som bor längs banan och för dem som föredrar tåg framför buss.

Vi tror det finns en bred politisk förankring för en sådan inriktning och vi ställer oss i princip positiva till moderaternas förslag till tätare turer.

Vi ser att den framtida trafiken kan delas in i tre etapper.

Det nuvarande avtalet med SJ om tåg och busstrafiken är inte optimalt i dagsläget. Det upphör 2010 och till dess får vi göra de förbättringar som är möjliga. I högtrafik borde det vara 15 minuterstrafik.

Inför kommande upphandling bör linje 100 utgöra en egen busslinje som upphandlas separat.

När den första etappen av järnvägsutbyggnaden är klar om 8–10 år, kan tågtiderna pressas med ca 12 minuter. Då kan man också nå Landvetter flygplats.

Med gemensamma krafter är vi övertygade om att det framöver blir allt mer attraktivt att åka kollektivt mellan Borås och Göteborg.

Leif Blomqvist (s)

regionråd, ordf i Västtrafik

Ulf Olsson (s)

kommunalråd i Borås

styrelseledamot i Västtrafik

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.