Utökat strandskydd slår mot jobben

Småföretagen betyder och kommer att betyda allt mer för jobben framöver.
Debatt • Publicerad 17 oktober 2014

Företag med färre än 50 anställda står idag för 54 procent av antalet privata jobb i Västra Götaland. På regeringsnivå finns en klart uttryckt ambition att satsa på och utveckla konkurrenskraften i turist- och besöksnäringen.

För att åstadkomma en sådan utveckling klargjordes att långsiktiga, goda förutsättningar är nödvändiga. Ändå väljer länsstyrelsen att gå på tvären i frågan genom att flagga för en utvidgning av strandskyddet på upp till 300 meter både längs kusten – och i inlandet. Detta kommer att få oerhörda konsekvenser för såväl lantbruk, turist- och besöksnäring och kommunernas möjligheter att bygga bostäder. Små näringsverksamheter kommer att drabbas av ytterligare administrativa bördor för att få sina tillstånd prövade.

Strandskyddet är den största skyddsformen vi har. Den ger byggförbud i områden som kan vara de enda möjliga för den som vill utveckla exempelvis nya boenden på landsbygden. Strandskyddet krånglar också till – och i vissa fall stoppar helt – utvecklingen av näringsverksamhet. Det ger flera olyckliga resultat, till exempel att det blir ännu svårare för lantbruken att hävda de öppna markerna, den biologiska mångfalden och en hållbar livsmedelsproduktion. Dessutom riskerar viktig jobbskapande näringsverksamhet inom turist- och besöksnäringen att gå förlorad.

Strandskyddsreglerna förändrades 2009 och syftet var att göra lagen mer flexibel. Men i verkligheten har regelverket lett till att man belagt nya områden med utvecklingsförbud.

Vi hävdar att 100 meters strandskydd – tillsammans med allemansrätten och övriga skyddsformer – i de allra flesta fallen räcker för att uppnå syftet. Länsstyrelsens oro för att lättnader innebär att kust- och strandområden ”byggs sönder” är obefogad och vi hoppas att myndigheten tar oron ute i regionen på stort allvar.

Om småföretagen i Västra Götaland ska fortsätta vara motorn för jobb och tillväxt behövs inte fler inskränkningar utan färre.

Robert Larsson

regionchef LRF Västra Götaland

Maria Derner

regionchef Företagarna Västra Götaland

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.