Utan invandrarna stannar Sverige

Sverige är ett öppet och medmänskligt land, detta är värden som bör värnas såväl i goda som sämre tider. Vi tycker oss dock se en attityd gentemot invandrare som vi anser är felaktig.
Debatt • Publicerad 18 oktober 2012

Det är bra att vi diskuterar integrationen, men vi måste göra det på ett sakligt sätt. En vanligt förekommande slutsats är att de utrikes födda tar våra arbeten, minskar tryggheten och ökar kostnaderna. Detta är en enkel och felaktig analys.

Vi vill poängtera vikten av en ansvarsfull integrationspolitik, vi pratar ansvar när det gäller statsfinanserna, miljö- och klimatfrågorna, men när det gäller integrationen handlar det allt som oftast om att detta viktiga område inte ska få något som helst utrymme. Vi har trots allt en situation där var tredje läkare och var fjärde tandläkare är utrikesfödd. Över 40 procent av dem som städar på hotell och kontor är också de utrikes födda.

När man säger nej till invandring säger man också nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn, arbetskraftsinvandrare och asylsökande. För att ge ett exempel kan vi berätta om Nadifa, en elvaårig flicka från Kismaayo i Somalia. När hon och hennes bror skulle gå till skolan blev de beskjutna, brodern dog inför ögonen på henne. Nadifa själv blev skottskadad och var tvungen att amputera sitt ben.

När hon väl kom hem var hennes föräldrar borta. Redan då kan vi som har det bra här i Sverige förstå att Nadifa redan som elvaåring har upplevt mer än vad något barn någonsin ska få uppleva. Idag bor Nadifa i Sverige, hon kom hit som ensamkommande flyktingbarn.

Amir invandrade till Sverige från Iran 2009, då det fanns ett underskott av läkare. Han har den kunskap och kompetens som efterfrågas och möter varje vecka personer i behov av vård. Alliansregeringen har gjort det möjligt, tillsammans med Miljöpartiet, att göra reglerna beträffande arbetskraftsinvandringen öppnare än tidigare. Idag baseras systemet på arbetsmarknadens behov av arbetskraft.

Av Sveriges ca 4,7 miljoner sysselsatta är 700 000 utrikes födda och det säger sig självt att utan dessa hade Sverige inte haft det välstånd vi idag har. Vikten av tidiga utbildningsinsatser är helt avgörande för etablering, kunskaper i det svenska språket likaså. I statsbudgeten för 2013 går det att läsa om alliansregeringens förslag till initiativ för att möta lågutbildade invandrare. Bland annat handlar det om införandet av ett praktiskt basår, regeringen anslår även medel för att få fram praktikplatser.

Det som nu sker är att Sverige får allt fler asylsökande, många kommer från Syrien. Vi måste bli ännu bättre på mottagandet än vad vi är idag. Det gäller att inse allvaret i en situation där den syriska regimen skjuter sin egen befolkning. I detta sammanhang vill vi poängtera vikten av internationell solidaritet och den ska inte enbart Sverige stå för, utan alla länder måste ta sitt ansvar. Under 2013 räknar Sveriges kommuner och landsting, SKL, med att det kommer mellan 40 000 och 42 000 flyktingar till Sverige, siffran kan komma att ändras. Detta kommer helt klart att vara en prövning för Sverige då ökat antal flyktingar medför stor förberedelse för kommunerna.

En framgångsrik integration kommer att göra Sverige rikt i framtiden, vi kommer att få en stärkt välfärd, stärkt tillväxt och nya handelsmöjligheter. Det krävs en attitydförändring från att se invandrare som svaga individer till att de har möjligheterna att bidra till en konkurrenskraftig nation.

Sverige kan inte lösa alla världens problem men vi kan och ska vara ett föredöme. En osäker värld är en dålig värld för oss alla, det krävs ansträngning för förändring när det kommer till attityder och strukturer. Sveriges integration ska präglas av social trygghet och liberala möjligheter.

Andreas Cerny (FP)

ledamot arbetslivsnämnden

Marcus Nilsen (FP)

ordförande Liberala ungdomsförbundet, Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.