Urvattnad bostadsförmedling

En bostadsförmedling i Borås skulle innebära en omfattande administration och förmodligen skulle inte anmälningsavgifterna täcka kostnaderna, utan skattebetalarna skulle få stå för det mesta av notan, skriver Anne-Marie Ekström.
Debatt • Publicerad 19 december 2011
Borås ska inrätta en bostadsförmedningen, men ingen fastighetsägare kan tvingas att vara med i systemet. Det skulle antagligen bara vara de kommunala bostadsbolagen som skulle finnas med, menar skribenten.fofo scanpix
Borås ska inrätta en bostadsförmedningen, men ingen fastighetsägare kan tvingas att vara med i systemet. Det skulle antagligen bara vara de kommunala bostadsbolagen som skulle finnas med, menar skribenten.fofo scanpixFoto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

I en tid när resurserna är knappa för en kommun måste kommunen prioritera vad som är viktigast. Att bygga upp en bostadsförmedling i kommunal regi kan inte ses som det allra viktigaste just nu när pengar ska sparas inom vård och skola. Trots detta så fattade kommunstyrelsen vid sitt sista möte för året beslut om att en sådan ska införas. Framdrivet av Vänsterpartiet som tror att en bostadsförmedling löser både hemlöshet och bostadssegregation.

Idag är det enbart åtta kommuner, enligt Bostadsverket, som har en kommunal bostadsförmedling. De tre största städerna och några till. I dessa kommuner måste de som står i kö avlägga en årlig avgift. ?I en del också inträdesavgift. En bostadsförmedling skulle innebära en omfattande administration och förmodligen skulle inte anmälningsavgifterna täcka kostnaderna, utan skattebetalarna skulle få stå för det mesta av notan.

Ingen fastighetsägare kan tvingas att vara med i systemet utan det skulle antagligen bara vara de kommunala bostadsbolagen som skulle finnas med. Oavsett om alla är med eller inte så har fastighetsägaren ändå sista ordet när det gäller vem som får hyra.

Självklart ska ingen diskrimineras när han eller hon söker lägenhet. Men jag tror att det är annat som ska till för att förbättra integrationen. Inte löser en bostadsförmedling det. I Linköping gjorde man en utredning om en bostadsförmedling skulle införas. De kom fram till slutsatsen att ur integrationssynpunkt skulle det inte ha någon effekt.

Det behövs många andra åtgärder, både inom bostadsområdet och inom andra områden som till exempel skolan, för att få en bättre integration. Fler hyreslägenheter behöver byggas i Borås. En del av det kommunala bostadsbeståndet bör säljas ut. Och jag tror mer på ett frivilligt engagemang från fastighetsägarna att jobba mot diskriminering och eventuella oegentligheter.

Som alltid när det gäller förslag från vänstern så vill man slussa in människor i fållor. I vänsterns värld vet alltid politikerna bäst. Medan jag som liberal tror på att människan kan fatta egna beslut.

Anne-Marie Ekström (FP)

Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.