Annons

Ungdomsarbetslösheten viktigast för LO

Arbetslösheten är vårt största samhällsproblem. I december var arbetslösheten 7,4 procent, enligt SCB. I grund och botten är den alldeles för höga arbetslösheten ett stort politiskt misslyckande.
Debatt • Publicerad 19 februari 2013

Sedan december 2011 har regeringen diskuterat med LO och med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv om åtgärder för att komma åt den höga arbetslösheten bland ungdomarna. Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade under stor medieuppmärksamhet idén om en så kallad jobbpakt under Almedalsveckan förra sommaren.

Som en del av jobbpakten har regeringen sagt sig kunna avstå från sina planer på att via lagstiftning försämra anställningsskyddet. Finansminister Anders Borg har också upprepade gånger sagt sig beredd att avskaffa de djupt orättvisa och ineffektiva differentierade avgifterna i arbetslöshetsförsäkringen som han själv var med och införde.

Annons

LO styrelsen ställde sig mot bakgrund av detta bakom förslaget om att inleda nya huvudavtalsförhandlingar med ambitionen om att teckna ett nytt Saltsjöbadsavtal. LO vill att frågor som rör förändringar i anställningsskyddet främst ska avgöras av parterna själva.

I BT skriver Kenneth Kastman-Krantz att LO svek jobbpakten, men sanningen är att den 29 januari i år valde Svenskt Näringslivs ordförande att meddela LO att de inte accepterade regeringen Reinfeldts förslag till en jobbpakt. Som skäl anger de LO:s krav på att ”stoppa” försämringarna i Las och förslaget om en ny anställningsform – lärlingsprovanställning – för unga.

I och med Svenskt Näringslivs nej till regeringens förslag sprack jobbpakten. Redan dagen efter, den 30 januari, deklarerade dock Anders Borg att regeringen inte kommer att genomföra några försämringar av anställningsskyddet, att de differentierade avgifterna i arbetslöshetsförsäkringen ska avskaffas och att regeringen ska tillskjuta resurser för att säkra att fler ungdomar får arbete via så kallade introduktionsanställningar.

Även om jobbpakten inte längre existerar kan vi därför konstatera att det LO efterfrågat faktiskt kommer att uppfyllas. Vi kan inte tolka finansministern på annat sätt än att även Anders Borg bedömer att det bästa för Sverige är att parterna tar ansvar för arbetsrätten i framtida huvudavtalsförhandlingar och att a-kasseavgifterna inom kort ska sänkas.

Det är nu tid att ta ansvar. Inte bara för partsmodellen och förnyelsen av den svenska modellen utan också för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Vi i LO och LO-förbunden tänker ta vårt ansvar.

Målet måste istället vara full sysselsättning och bra arbetsvillkor, varken mer eller mindre.

Krister Andersson

förste ombudsman LO-distriktet i Västsverige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons