Annons

Ungdomar: satsa på trädgårdsbranschen

Höstterminens gymnasieutbildningar är igång. Men trots att trädgårdssektorn är i stort behov av utbildad arbetskraft är det få elever som bänkar sig på landets naturbruksutbildningar.
Debatt • Publicerad 25 september 2014
Trädgårdsbranschen har ett stort behov av personal framöver.foto tt
Trädgårdsbranschen har ett stort behov av personal framöver.foto ttFoto: 

I tider av hög arbetslöshet är det en paradox att så få väljer ett yrke inom trädgård.

Trädgårdsbranschen omfattar allt från plantskolor till produktion av grönsaker, frukt, bär och prydnadsväxter i växthus och på friland. Till detta ska läggas verksamheter som parkarbete, och skötsel av andra gröna rum och vackra miljöer. Totalt omsätter sektorn cirka 26 miljarder kronor och innebär 36 000 jobb inom Svenska kyrkan, och i landets kommuner och privata verksamheter.

Annons

Branschen står nu inför en rejäl generationsväxling och efterfrågan på utbildad arbetskraft är redan i dag större än tillgången. Minst 2500 personer kommer att behöva nyrekryteras varje år. I juni gick 77 elever ut gymnasiets trädgårdsutbildningar och 2015 beräknas bara 50 elever utexamineras – i hela landet. 

För att klara branschens tillväxt och skapa fler jobb krävs det att fler ungdomar utbildas inom sektorn. Det måste göras tydligt att det går bra att komplettera naturbruksutbildningen med studier på universitet och högskola. För att underlätta för unga att söka bör det också införas ett riksintag för programmets samtliga utbildningar, och möjligheter att söka inackorderingsbidrag. Studie- och yrkesvägledningen måste dessutom bli bättre på att informera om fördelarna att utbilda sig inom de gröna näringarna.

Ansvariga politiker pratar ofta om vikten av rätt matchning för att minska arbetslösheten. Här finns möjligheten att gå från ord till handling och därmed hjälpa arbetslösa till meningsfulla jobb och samtidigt få trädgårdssektorn att blomstra.

Helena Jonsson , Lantbrukarnas riksförbund, LRF

Sara Helgstrand , Naturbrukets yrkesnämnd, NYN

Lena Andersson , Skogs- och lantarbetsgivareförbundet, SLA

Anja Westberg , Svenska kommunalarbetareförbundet, Kommunal

Helén Källholm , Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, SKAO

Henric Lagercrantz , Skogs- och Lantbrukstjänstemannaförbundet, SLF

Göran Andersson , Trädgårdsanläggarna i Sverige, STAF

Annons

Gunilla Nordberg , Gröna näringens riksorganisation, GRO

Maria Lundvall , Svensk djursjukvård, SvDv

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons