Annons
Debatt

Ungas röster tas på allvar

I Borås tas ungas rätt till inflytande på allvar och blir därmed en del i en process. Kommunen har påbörjat ett arbete som inbjuder till att bygga vidare på, skriver Lena Palmén. I en debattartikel, (9/9) framför Niklas Arvidsson synpunkter och ställer en del frågor, som berör Borås stads ungdomsråd. Det centrala i hans artikel blir frågan om ungdomsrådets legitimitet som ungdomens företrädare.
Debatt • Publicerad 19 september 2011

Niklas har rätt i att ungdomsrådet knappast kan representera alla Borås ungdomar och deras åsikter. Ungdomar är ingen homogen grupp. Det tror vi att alla är medvetna om och kan vara överens om.

Ändå finns det goda skäl att se det ungdomliga engagemanget i ungdomsrådet som första steget för ett i någon mån formaliserat inflytande. Frågor passerar inte längre bara förbi och låter ungdomarna stå kvarlämnade med frågande blick.

Annons

Ungdomsrådet blotta existens gör att frågor lyfts fram och synliggörs. Förhoppningsvis sker det i samspel med såväl de politiska ungdomsförbunden som andra ungdomsföreningar och, ej att förglömma, enskilda individer.

Ett bra exempel som visar att rådet inte gått spårlöst förbi är din artikel. Diskussionen där åsikter bryts mot varandra är nödvändig för att vi tillsammans skall forma något ännu bättre.

Utmärkelsen årets ungdomskommun fick Borås inte för att vi är bäst. Vi fick den för att vi som en stor stad tagit ett stort steg på väg mot verkligt ungdomsinflytande.

Just synpunkter från individer och organisationer är av största vikt då vi inte gör oss någon illusion om att nuvarande form är en ”slutlig produkt”. Men det är ett arbete, en början, som går att vidareutveckla både vad gäller metoder, verktyg, innehåll och form.

Inga dörrar är stängda för ungdomsrådet i dess centrala uppgifter att vara en röst i Borås och påverka kommunala beslut. Värt att påpeka är också att intresserade ungdomar redan idag har möjlighet att delta i ungdomsrådets utskottsarbete. I Borås tas ungas rätt till inflytande på allvar och blir därmed en del i en process. Kommunen har påbörjat ett arbete som inbjuder till att bygga vidare på.

Ett övergripande mål för den nationella ungdomspolitiken är att alla unga ska ha verklig tillgång till inflytande, att få uttrycka sin uppfattning, bli lyssnade till och att deras erfarenheter och perspektiv ses som en tillgång i beslutsfattandet.

Den fråga vi, vuxna som unga, hela tiden måste ställa oss är huruvida det är rätt eller fel att skapa särskilda forum för ungdomar?

Borås stad såväl som andra kommuner och organisationer arbetar seriöst med ungas inflytande. I det arbetet har ungdomsråd blivit en modell där unga kan diskutera, fatta egna beslut och bli rådgivande till politiker och beslutsfattare.

Utvecklingen gäller inte bara kommuner utan också inom organisationer där särskilda ungdomsforum skapas. I samtliga fall utifrån ståndpunkten att unga har svårare än många andra grupper att göra sin röst hörd och få inflytande i samhället.

Det ställer två frågor:

Annons

Är det rätt att skapa särskilda ungdomsråd?

Hur kan unga få inflytande?

Den första frågan har vi besvarat med ja och det ger därmed även i viss mån svaret på fråga två. Vi tror att ungdomsråd är ett sätt, en del, att ge unga inflytande. Inte det enda, och om det är det bästa får framtiden utvisa. Men vi har börjat och ser det som ett första steg i en utveckling vi hoppas alla vill vara med och forma.

Lena Palmén (S)

kommunalråd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons