Annons

Ungas psykiska ohälsa under luppen

Skolstartstider är tider av förväntan och glädje för många barn. Men inte för alla.
Debatt • Publicerad 6 september 2012

För en del är det dessvärre en tid som präglas av helt andra känslor. Den växande psykiska ohälsan bland barn och unga är på många sätt oroväckande och bör mötas med kraft. Västra Götalandsregionen behöver och kan göra mer, inom flera områden.

Regeringen skärpte 2009 vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatrin till maximalt 30 dagar för ett första besök. Västra Götalandsregionen klarar idag inte vårdgarantin på samtliga sjukhus, vilket är oacceptabelt. Behoven inom barn- och ungdomspsykiatrin är dessutom så stora att det vid förändringar i verksamheten alltid måste säkerställas att de berörda patienterna får en likvärdig eller rent av bättre vård.

Annons

Tidig upptäckt av och insatser mot psykisk ohälsa är betydelsefullt. Moderaterna har gång på gång tryckt på vikten av att regio-?nen bättre än idag stöttar upp elevhälsan. Vi menar bland annat att det behövs särskilda team som kan bistå med kompetens om vård och hälsa hos yngre personer vid psykisk ohälsa. Det handlar dels om att hjälpa elevhälsan att bli bättre på det förebyggande arbetet, dels också om att bättre och snabbare kunna sätta in rätt resurser i ett tidigt skede. Som en del i det bör ett särskilt kompetenscenter kring psykisk ohälsa bland barn och unga inrättas av Västra Götalandsregionen som kan stödja både regionens egna och annan personal. Så kan regionen bli bättre på att göra satsningar på förebyggande arbete.

Regionen behöver också se över tillgängligheten på ungdomsmottagningarna. Öppettiderna måste vara utformade så att det är möjligt att komma på obokade besök vid tider som är anpassade till tjejers och killars skolgång, arbete och fritidsvanor.

Det finns inte en enkel lösning på den trend vi ser där psykisk ohälsa blir allt mer vanligt förekommande. Västra Götalandsregionen kommer inte ensamt att lösa problemen men det finns ett batteri av åtgärder som går att sätta in. Ansvaret vilar tungt på den styrande minoriteten i Västra Götalandsregionen att ta sig an de problem som vi alla ser och som ingen borde kunna blunda för.

Martin Andreasson (M)

regionråd i opposition, Västra Götalandsregionen

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

riksdagsledamot från Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons