Debatt

Tvinga ingen att äta vegankost

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svar till Jonas Norberg, BT 6/8.

Människan har aldrig varit vegan. För att överleva åt man det som fanns till buds. En del var vegetabilier, men inte minst i kalla klimat var kött av olika slag en livsnödvändigt.

Alla väljer vad man vill äta, men att pådyvla andra sin åsikt som en sanning är väl magstarkt. Vi kan vara överens om att koldioxidutsläppen måste minska snabbt. Men det är de fossila utsläppen som ska ner.

”De bidrar till det artrika landskapet som är starkt hotat på många håll i Sverige eftersom det fattas betesdjur.”

Djur och växter ingår i ett kretslopp där många insekter är helt beroende av idisslare på betesmarker. Låt oss inte glömma att djuren tillför näring till marken, högvärdigt protein till människan och fina skinn. Betydligt bättre i soffan än plast.

Det finns avarter inom djurhållning, som de enorma rancherna med tätt packade djur som får både antibiotika och hormoner. Men djur som betar och har gräsbaserad kost är något helt annat. De bidrar till det artrika landskapet som är starkt hotat på många håll i Sverige eftersom det fattas betesdjur.

Sedan kan man inte odla vegetabilier på all mark. Stenbundna och blöta marker är bara ett exempel. Därtill är det viktigt med en god växtföljd för att inte uppföröka olika sjukdomar.

När det är dåligt skördeväder är det lätt att spannmålen inte håller livsmedelskvalitet, som dålig bakningsförmåga. Sådan spannmål får de enkelmagade djuren.

LRF:s kommungrupp i Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.