Debatt

Tvångsvård ingen bra lösning för barn med autism

Debatt Artikeln publicerades

Det senaste året har Autism- och Aspergerförbundet sett en mångfaldig ökning av ärenden som rör tvångsvård av barn med autism, påpekar Ulla Adolfsson.

Det senaste året har det skett en kraftig ökning av antalet barn med autism som tvångsvårdas. Men för barn med autism är sällan tvångsvård en bra lösning. Många gånger skapas är en kedjereaktion av felaktiga beslut på grund av bristande kunskap – något som faktiskt kan åtgärdas.

Det börjar många gånger med en orosanmälan till socialtjänsten från skolpersonal som felaktigt tolkat konsekvenserna av barnets funktionsnedsättning som ett tecken på bristande omsorg från föräldrarna eller socialt nedbrytande beteende.

”Det är alltid en tragedi när barn behöver tvångsvårdas. Det är en än större tragedi när den vård som är tänkt att hjälpa barnet istället bara gör situationen värre.”

Inom socialtjänsten saknar också många som arbetar med fall som rör tvångsvård av barn tillräcklig kunskap om autism. Det riskerar att leda till att barn tvångsvårdas på felaktiga grunder.

När barnet sedan tvångsvårdas inom ramen för lagen om vård av unga, LVU, förvärras ofta barnets tillstånd. Barn med autism behöver tydlighet, struktur, förutsägbarhet och kontinuitet, vilket inte alltid erbjuds.

Ofta begränsas också umgänget med föräldrarna, vilket ytterligare förvärrar situationen. Därför kan tvångsvård leda till traumatiska upplevelser som förstärker barnets svårigheter. För ett barn som har svårigheter med socialt samspel är det extra svårt att knyta an till nya vuxna som inte förstår barnets särskilda behov.

Vi rekommenderar dig som är kommunpolitiker i Västra Götaland att besluta om tre åtgärder för att ännu bättre hjälpa barn med autism. Genom att göra det kan kommunen säkerställa att barn med autism inte tvångsvårdas på felaktiga grunder. Besluta om att:

1. Genomföra ett kompetenslyft inom socialtjänsten, för att de tjänstemän som arbetar med beslut om LVU ska få särskild kunskap om barn med autism.

2. Säkerställa autismspecifikt stöd i hemmet för de barn och föräldrar som behöver det.

3. Utbilda alla nämndemän och domare i förvaltningsrätten om barn med autism, samt övrig personal som är involverad i att ta beslutet om att tvångsomhänderta barn inom ramen för LVU.

Det är alltid en tragedi när barn behöver tvångsvårdas. Det är en än större tragedi när den vård som är tänkt att hjälpa barnet istället bara gör situationen värre.

Ulla Adolfsson, ordförande för Autism- och Aspergerförbundet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.