Annons

Tumma inte på studenternas inflytande inom högre utbildning

Studentinflytande skapar studenter som både tar ansvar för sin livssituation och bidrar till en levande studiemiljö, skriver studentkårens ordförande i Borås, Lars Hedegård.
Debatt • Publicerad 5 april 2008

Regeringen vill avskaffa det system som sedan länge har finansierat studentinflytandet på landets högskolor och universitet, d.v.s. kårobligatoriet. Det gäller dock att finna ett finansieringssystem som säkerställer och bevarar möjligheten för studenterna att påverka sin egen situation och vara en aktiv del av sitt lärosäte, till gagn för lärosätet, nuvarande samt framtida studenter. Studentperspektivet är något endast studenter kan bidra med och studentmedverkan samt studentinflytande höjer inte enbart kvaliteten på utbildningen utan förbättrar även studiemiljön och stärker studenten. Slopa därför föreningarna men bibehåll de obligatoriska kåravgifterna!

Idag har studenter vid landets lärosäten en lagstadgad rätt att engagera sig och vara en aktiv del av sitt lärosäte. Detta formella studentinflytande är grunden till dagens system där studenter inte behöver slåss för att få vara med och påverka. Vid Högskolan i Borås finns studenter representerade på 150 platser i 40 olika organ och har därigenom inflytande i allt, från högskolestyrelsen till programråden. Verkligheten vid Högskolan i Borås är med andra ord att studenterna inte behöver slåss för att få vara aktiva. Tvärtom, de är efterfrågade och efterfrågan är högre än vad studenterna i nuläget kan klara av. Det som efterfrågas är det som endast studenter kan tillföra, nämligen ett studentperspektiv på de beslut som fattas och den verksamhet som högskolan bedriver. Studentinflytande är en viktig pusselbit i utvecklingen av högskolan och dess verksamhet.

Annons

På kort sikt hjälper studenter till med att till exempel lösa problem eller vara stöd i framtagande av policys och enkäter. Långsiktigt kan det gälla förändringar i kursplaner, formen av en helt ny kurs eller anställningar av lärare. Studenterna är en enorm resurs för högskolan och det finns en stor vinst i att ha aktiva studenter, inte bara för högskolan, utan även i högsta grad för samhället och näringslivet. Studenter, som aktivt är med och tar ansvar för utveckling och drift av sitt lärosäte och gör det i organiserad form genom studentkåren, får praktiska erfarenheter som kompletterar de utbildningar de läser. Budgetarbete för en institution med en omsättning på 50 miljoner, utvecklingen av nya utbildningar, kurser eller framtagande av verksamhetsplaner kan visserligen läras ut genom böcker eller föreläsningar, men egna verkliga erfarenheter är oslagbara. Studentinflytande innebär studenter med erfarenheter när de går ut i arbetslivet.

En utbildning kan hålla toppkvalitet, men utan en bra och fungerande studiemiljö blir den ändå inte mycket värd. Hittills har studenterna själva ansvaret för att skapa en bra studiemiljö. Följden har blivit att studenterna, genom studentkåren, skapat nya sociala nätverk genom aktiviteter vid sidan om studierna. Att studenterna själva får ta ansvar för sin situation har varit något unikt för Sverige, till skillnad från högre utbildning i andra länder där ansvaret i högre grad legat på lärosätet. Sveriges lärosäten ska inte behöva agera uppfostringsanstalter åt vuxna. Studentinflytande skapar studenter som både tar ansvar för sin livssituation och bidrar till en levande studiemiljö.

När en student får vara delaktig i sin egen utbildning, driften av sitt lärosäte och utvecklingen av sin studiemiljö ökar också känslan för sin utbildning, sitt lärosäte och sin studiestad. Engagerade studenter blir därmed de bästa marknadsförarna för sin utbildning, sitt lärosäte och sin studiestad. Ett positivt omdöme från en tidigare student väger betydligt tyngre än åtskilliga miljoner i marknadsföring när det gäller att få nya studenter till utbildningen, lärosätet och staden. Studentinflytande skapar de bästa marknadsförarna man kan få.

Utan studentinflytande blir lärosäten och samhälle ett viktigt perspektiv fattigare, studentperspektivet, samtidigt som studenterna blir mindre förberedda för kommande arbetsliv och inte är vana att ta ansvar för sin egen situation och utveckling. Dagens studentinflytande måste ges möjlighet att utvecklas och en av de viktigaste hörnstenarna är en stabil, obunden och stark finansiering av studentinflytandet och studentkårerna.

Att urholka och begränsa verksamheten genom att placera studenterna i en beroendeställning för finansiering skadar Studentkårernas förmåga till att utöva ett reellt studentinflytande. Nu när regeringen vill avskaffa det system som finansierar studentkårernas arbete måste det ersättas med ett system som säkerställer ett studentinflytande i praktiken och inte förstör den samhällsskatt som ett verkligt studentinflytande utgör.

Jag föreslår därför att:

* Den felaktiga benämningen förening inte används i framtiden för att beteckna en studentkår.

* Studentkårerna även i fortsättningen får vara självständiga och fristående organisationer.

* Finansieringen av studentinflytandet sker genom att studenterna betalar en obligatorisk avgift som administreras av studentkåren.

Lars Hedegård

kårordförande Studentkåren i Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons