Annons

Trygghet i internationella relationer

Replik. Svar till signaturen Fredrik, BT 27/8.
Debatt • Publicerad 4 september 2014
Ulrik Nilsson (M) använder Barsebäcks kärnkraftverk som ett exempel när Sverige åberopat en mekanism liknande ISDS.
Ulrik Nilsson (M) använder Barsebäcks kärnkraftverk som ett exempel när Sverige åberopat en mekanism liknande ISDS.Foto: Johan Nilsson / TT

Signaturen "Fredrik" tar upp min syn på frihandels- och investeringsavtalet mellan EU och USA, även kallat TTIP och framför allt dess tvistlösningsdel, ISDS.

För det första, frihandel är bra men när handeln enbart handlar om att till överenskomna villkor köpa varor så finns risken att vi inte ger ekonomier möjlighet att samarbeta och att växa samman. Vid varuhandel är behovet av tvistlösning lågt och därför tolkar jag Fredriks uttalande om att frihandel fungerar bättre utan ISDS som att han vill begränsa samarbetet till just varuköp.

Annons

Talar man med företrädare för andra länder så är deras önskan ofta att få till stånd samarbeten som inte bara utnyttjar billigare arbetskraft utan som också medverkar till att utveckla den lokala ekonomin. Det innebär nästan alltid så kallade joint ventures där företag i två länder samarbetar mer långsiktigt och ofta innebär stora investeringar. Här kommer tvistlösningen in, om ett företag ska ta risk och investera egna pengar så vill man antingen ha väldigt hög avkastning eller veta att investeringen är trygg. Om då landet där investeringen är gjord väljer att fatta ett beslut som innebär att värdet av investeringen minskar så vill man ofta ha en oberoende domare, en skiljenämnd, som avgör.

Principen att en investering ska vara säker mot legala förändringar är därför viktig för investeringsviljan och därmed för samarbetets möjligheter. Naturligtvis borde risken för "drastiska" beslut minska när länderna blir allt mer mogna demokratier, så i en mening har Fredrik rätt nämligen att ISDS kanske är mindre viktig mellan EU och USA – å andra sidan borde den då också spela mindre roll. Förväntar vi oss inte socialiseringsbeslut eller vinstförbud så borde vi inte heller förvänta oss den här typen av tvister.

När (S)-regeringen beslutade att avveckla Barsebäck så gick svenska regeringen till förhandling med ägaren av kärnkraftverket (då Sydkraft, nuvarande E-on) om kompensation. I Sverige ansåg (S)-regeringen att det var riktigt att finna en ekonomisk lösning med ägaren, precis samma sak borde garanteras i internationella investeringsavtal såsom TTIP.

Jag tror på internationellt samarbete, därför tror jag på TTIP, därför tror jag på frihandel och investeringssamverkan och därför vill jag ge trygghet i de internationella relationerna. Om något svenskt parti vill "ta" utländska investeringar i form av förstatliganden eller vinstförbud, kan jag bara beklaga det. Det innebär att vi på sikt isolerar oss och det är inte en väg mot framtiden.

Ulrik Nilsson (M) riksdagsledamot Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons