Tillväxtprogram (m) i Mark för bättre företagsklimat
Därför är det glädjande att se att fler människor i arbete sedan valet 2006 har förstärkt skatteinkomsterna för både stat och kommuner, minskat statsskulden, ökat uppräkningen av pensionerna och gett mer resurser till välfärden.
Vi blir samtidigt mycket bekymrade när vi ser de senaste siffrorna från Svenskt Näringsliv där Marks kommun fallit till plats 205 av 281 kommuner när det gäller företagsklimatet. I media kan man se att initiativ nu tas till en referens- och utvecklingsgrupp som ”ska gå till botten” med problemen med den dåliga rankningen av företagsklimatet. Det är naturligtvis aldrig fel med dialog och kontakter mellan kommun och företag, men frågan är ändå om ännu en arbetsgrupp eller referensgrupp verkligen löser problemen?
Missnöjet bland Marks företagare är ingen nyhet utan något som bekymrat politikerna under många år. Markmoderaterna hade redan förra mandatperioden en särskild tillväxtgrupp som intervjuade ett antal företagare om vilka lokala frågor som betyder mest för att de skall kunna utveckla sina företag och anställa fler. Tillväxtgruppens arbete utmynnade i ett omfattande tillväxtprogram för Mark som vi presenterade före valet 2006. En av de viktiga delarna i tillväxtprogrammet är just att främja det lokala företagsklimatet. Det kommunala tillväxtprogrammet skall ses som ett komplement till den moderata rikspolitiken som syftar till att förbättra företagsklimatet i hela landet. Vill du läsa tillväxtprogrammet hittar du detta i sin helhet på Jan Ericsons hemsida, www.ericsoniubbhult.se, under ”Markpolitik”.
Kommunala tjänstemän i Mark har genomgått utbildning i bemötande och service. Det är naturligtvis bra, men det räcker inte! Det är orättvist att bara klandra kommunens tjänstemän för företagarnas missnöje, synen på företagande behöver förändras även hos många politiker. Vid varje viktigare kommunalt beslut måste politikerna fundera över effekterna för näringslivet och antalet arbetstillfällen i kommunen. Vi måste också våga diskutera politiskt jobbiga saker som mångfald inom vård och skola, fler entreprenader, osund konkurrens från kommunen, upphandlingsregler, konkurrensutsättning av kommunal verksamhet, skattenivåer, tillsynsregler, avgifter, tillgången till industrimark och priserna på denna, hur kommunens fastighetsbolag skall användas och mycket annat. Det räcker inte att bara prata om att man vill ha ett livskraftigt näringsliv, man måste visa vid kommunala beslut att man tar frågorna på allvar. Det får inte alltid vara så att ett gott företagsklimat får stå tillbaka för annat som anses vara viktigare.
Med vårt kommunala tillväxtprogram vill vi lägga grunden för ett riktigt bra företagsklimat i Marks kommun. Några av förslagen är redan genomförda eller beslutade sedan valet, bland annat att ta fram en konkurrensutsättningspolicy för kommunen och att lägga ut en del verksamheter på entreprenad. Vi kommer att ta upp en fortsatt diskussion bland Marks politiker för att försöka få stöd för fler av våra förslag i det lokala moderata tillväxtprogrammet, och även fortsätta dialogen med Marks företagare. Det enda sättet att skapa ett bättre företagsklimat i Mark är att politiker och näringsliv arbetar tillsammans!
Margareta Löfgren (m)
kommunalråd Mark
Anders Lindahl (m)
gruppledare
Elise Benjaminsson (m)
kommunfullmäktigeledamot
Michael von Braun (m)
kommunfullmäktigeledamot
Jan Ericson (m)
riksdagsledamot
Sven-Olof Carlsson (m)
ersättare regionstyrelsen