Debatt

Tillvarata årsrikas erfarenhet

Debatt ,
Barbro Westerholm, riksdagsledamot (FP) och professor emerita – som sedan länge kämpat för att äldres erfarenhet ska tas till vara – uttalar här tillsammans med Anna Larsson en appell för att säkra framtidens kompetensförsörjning.
Foto:Krister Larsson / TT
Barbro Westerholm, riksdagsledamot (FP) och professor emerita – som sedan länge kämpat för att äldres erfarenhet ska tas till vara – uttalar här tillsammans med Anna Larsson en appell för att säkra framtidens kompetensförsörjning.

Framgångsrika organisationer lägger resurser på innovation. Vi vill vi visa att fler organisationer kan göra det tillsammans genom att engagera de årsrika och lägga mer kraft på möjligheterna i det nya, skriver Barbro Westerholm och Anna Larsson.

Det finns en tydlig oro över kompetensförsörjningen i Sverige. Vår appell beskriver en väg för att säkra framtidens kompetensförsörjning, såväl i enskilda organisationer som i branscher. Detta genom att utnyttja bland annat de äldres, ”årsrikas”, erfarenhet och samhällsengagemang parat med unga människors behov av utveckling och stöd. Det handlar om utvecklande ledarskap och att ge utrymme för nytänkande, reflektioner och arbetsgemenskap.

Att inte bara utveckla utan också behålla kompetens har för många organisationer blivit ett av de viktigaste strategiska målen för att kunna möta framtiden och förändringskraven. Allt fler arbetar strukturerat med sin framtida kompetensförsörjning, men saknar ibland metoder för hur man skall kunna lösa sin problematik.

Begreppet ”attraktivitet” har blivit ett allt starkare strategiskt mål för arbetsgivare. Egenskapen ”flexibilitet” värderas högt inom arbetslivet, men innebär också stora utmaningar för organisationer att erbjuda den lärande och för individen utvecklande miljö, som dagens talanger värderar högt i begreppet ”attraktiv arbetsgivare”.

Inom alla organisationer med en långsiktig ambition behövs också kompetens med erfarenhet av helheten, av de olika ingående processerna och med en bakgrund och erfarenhet från den tidigare utvecklingen. På många ställen har fler och fler insett de årsrikas bidrag till organisationens och företagets värdegrund, liksom till utveckling av arbetssätt och stöd till yngre medarbetare. Begrepp som ”föredöme” och ”coachning” ses som allt viktigare för att skapa och upprätthålla den lärande miljö som är så central i kompetensförsörjningen (varumärke, attrahera, rekrytera, behålla etc.)

Den lösningsmodell vi önskar presentera består av en gränsöverskridande jobbrotation. Rotationen görs mellan olika typer av organisationer inom ett verksamhetsområde eller en värdekedja, eller där olika branscher interagerar. Den kombineras med ett utvecklande ledarskap och utnyttjandet av de årsrikas erfarenhet i en coachande mentorroll, och utgör grunden i det lokala värdskap som krävs för att skapa tillit och hållbara utbyten. Modellen innebär att nyutexaminerade, eller andra, ges möjlighet att arbeta i olika organisationer inom till exempel värdesystemet för hälsa och livskvalitet (mellan innovation, regulatoriska krav, kommunikation och användning ), eller inom värdekedjan som planerar och bygger för framtidens boende för årsrika (samhällsplanering, arkitektur, byggnation, teknisk utrustning, IT-lösningar etc.). Modellen är neutral och den välkomnar andra kompetensbyggande aktörer.

Vi är övertygade om att den beskrivna modellen, bidrar till såväl organisationers och branschers arbetsgivarattraktivitet som till deras behov av lokal kompetensförstärkning inom områden som kräver en större förmåga till överblick än vad vi idag ser inom delar av olika organisationer.

Framgångsrika organisationer lägger resurser på innovation. I vår appell vill vi visa att fler organisationer kan göra det tillsammans genom att engagera de årsrika och lägga mer kraft på möjligheterna i det nya.

Barbro Westerholm

professor emerita

Anna Larsson

Projektsupport S-O

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.