Debatt

Tidigare C-politiker i Kind: Partipiskan förödande

Debatt Artikeln publicerades

När Centerpartiet vill att det politiska arbetet ska se likadant ut i kommunerna som i riksdagen så är man ute på en farlig väg, anser skribenterna.

När vi, tidigare centerpartister i Svenljunga, uttryckte en avvikande åsikt och hävdade vår rätt att göra just det så reagerade Centerpartiets lokala ledare med att vilja förhindra det. Vi skulle inte få rösta efter egen övertygelse och vi måste in i partifållan. Alla centerpartister skulle vara eniga, åtminstone utåt.

Eftersom gruppen bestod av många olika personligheter så var det svårt att alltid lyckas med det. Det var inte särskilt ofta som gruppen var oenig och därför ansåg vi att när det gäller en, för oss, viktig fråga så måste det vara tillåtet att ha en avvikande åsikt. Det tyckte inte ledaren utan begärde och fick två medlemmar uteslutna på grund av detta. De andra begärde utträde ur partiet.

När Centerpartiets riksorganisation vill att det politiska arbetet ska se likadant ut i kommunerna som i riksdagen så är man ute på en farlig väg. På riksdagsnivå är det en självklarhet att alla ledamöter röstar enligt den överenskomna partilinjen. Där finns ofta ett samarbetsavtal som inte kan brytas utan stora konsekvenser. En riksdagsledamot kan vara väldigt anonym för de flesta människor och det är inte många som kan namnge en ledamot från den egna valkretsen.

”Centerpartiet är ute på en farlig väg.”

När det gäller kommunpolitiken så är det helt annorlunda. Som kommunpolitiker i en liten landsbygdskommun kan man inte vara anonym, utan det är en självklarhet att många vet vem som är politiskt aktiv och för vilket parti. När som helst kan man, till exempel i mataffären, ställas öga mot öga med någon som ifrågasätter beslut som man har varit med och tagit. Då måste man kunna stå för det beslutet och man kan inte gömma sig bakom en ”partilinje” utan att förlora sin trovärdighet.

Just att värna sin trovärdighet är viktigt för oss kommunpolitiker. Nu har Centerpartiets riksorganisation tydligt visat oss att partilinjen är viktigare än att man som enskild förtroendevald har rätten att rösta efter sin egen övertygelse.

Med tanke på att det redan nu är svårt att hitta människor som vill engagera sig politiskt, så är det förödande för nyrekryteringen om den tillfrågade känner att det är tufft om man alltid måste inordna sig i ledet. Det är just olikheterna som gör en grupp stark och framgångsrik. Centerpartiet har länge varit ett parti utan partipiska, men den tiden är förbi.

Det finns ett utbrett politikerförakt som gör att allt man gör som politiker blir ifrågasatt och kritiserat av alla som inte är politiskt aktiva. Alla de som säger sig inte ha tid och intresse för politiken, men som gärna kommer med förslag på hur vi skulle ha gjort istället. En fritidspolitiker satsar sin lediga tid för att försöka förbättra för medborgarna, får en liten ersättning för den tid man lägger ner och får kritik vad man än gör.

Ska man dessutom bli piskad in i fållan eller, om man inte lyder, hotas av uteslutning så finns det ingenting som lockar med det politiska arbetet i kommunen.

Centerpartiet är ute på en farlig väg.

Barbro Johansson

Tommy Stensson

Ann-Louise Karlsson

Inge Salomonsson

Ernst Gustafsson

Britt-Marie Stensson

f.d. centerpartister, numera politiska vildar

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.