Tätortens existens kräver en välfungerande landsbygd
Med adress till kommunen undrar Ann-Margreth Karlsson i Holsljunga: ”Vilka planer har ni för hela Svenljunga?” (BT 22/8). Frågan är viktig, kanske den för kommunen allra viktigaste. I en tid av hot mot medborgares och samhällens framtida existens gäller även frågan: ”Vilka planer har vi för hela Sverige?”.
Ingen torde vara helt omedveten om de pågående, vetenskapligt bekräftade förändringarna av klimat, tillgång till vatten, torka, livsmedelsförsörjning och förstörelsen av natur och resurser. Att nu ta oss an den brådskande uppgiften att bygga långsiktigt och tryggt fungerande samhällen kräver medverkan av oss som enskilda medborgare, av kommuner och av Sverige som nation. Omställningen förutsätter välgrundade visioner och en fungerande demokrati. Riksdags- och kommunalvalet nästa höst kan bli avgörande för en insiktsfull kursändring.
Vi lever i ett totalt beroende av samverkan med våra naturgivna förutsättningar, en samverkan med atmosfären, hydrosfären, biosfären och de levande systemens produktionsförmåga. För att skapa livskraftiga samhällen måste politik och ekonomi anpassa sig till dessa förutsättningar och inte fortsätta förneka fakta. Vi har kunskapen om vad som gäller och insikten leder, om än långsamt, till allt fler konkreta åtgärder i stort som smått.
Bland annat har ett antal stora svenska företag insett att deras ekonomiska existens hänger på om de förmår anpassa sig till de ovan nämnda naturgivna förutsättningarna. Hoppfull är den pågående omställningen från fossilt och nukleärt energiberoende till förnybara energiformer. Ett flertal länder har förbundit sig att uppfylla FN:s miljömål och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) uppmanar alla länder att satsa på sin egen, oberoende livsmedelsförsörjning. För att öka graden av svensk matproduktion begåvades vi helt nyligen med en ny jordbruksplan och svenska konsumenter är beredda att prioritera svenska produkter. Även om kortsiktiga vinstintressen försöker bromsa utvecklingen är en omställning på gång.
Tätortens/stadens existens förutsätter att landsbygden kan förse dem med mat, råvaror, energi, vattenförsörjning och luftrening. Svenljungabygden har god tillgång till vatten, skog och jordbruksmark och här finns yrkeskompetens som kan ta hand om dessa resurser (en kompetens och arbetsinsats som framöver inte kan ersättas av algoritmer och robotar).
Små aktiva, socialt fungerande samhällen, en del med industrier och serviceföretag, skolor och fritidsanläggningar ger de boende arbete och livskvalitet i ett mångskiftande och vackert landskap. Kan förutsättningarna vara bättre för att skapa en i sin helhet livskraftig kommun?
Bo Lundberg, Överlida