Debatt

Tänker Socialdemokraterna göra sin klimatläxa?

Replik Artikeln publicerades

Svar till Bijan Zainali (S), BT 5/9.

På Bijan Zainali (S) i BT 5/9 låter det som om miljö- och klimatarbetet är satt på undantag i Västra Götalandsregionen efter att det grönblå styret inte valt att bifalla ett antal socialdemokratiska motioner. Det är till att ta sig själv på stort allvar.

Faktum är att regionen ligger i framkant inom en lång rad miljö- och klimatfrågor. Nu senast är det beslutet att införa koldioxidbudget som väckt stort intresse, ett förslag som värt att notera inte fanns med i det socialdemokratiska budgetförslaget.

”Socialdemokraterna i regionen sitter på avbytarbänken och surar i allt fler frågor.”

Vad förslagen som Bijan Zainali skriver om gått ut på är av typen slå in öppna dörrar eller skapa mer byråkrati. Västra Götalandsregionen har maritima näringar som ett av sina prioriterade områden och det syns i vår budget. Möjligheten att ta nya initiativ tillgodoses redan i dag i innovationsstrukturen inom det maritima området likväl som andra styrkeområden där regionen ger stöd till forskning, innovationer, samarbetsprojekt och så vidare. Det som Socialdemokraterna föreslog finns redan på plats.

Bijan Zainalis hårda ord om Miljöpartiets existensberättigande klingar falskt. Faktum är ju att hans eget parti inte direkt går i takt med tiden och klimatdebatten. Kan vi nu lita på att socialdemokratiska kommunalråd slutar slåss för bilismen och krama regionala flygplatser? Gör socialdemokraterna hemläxan och bryr sig om att nämna cykeln i sin budget? Mer vegetarisk mat i regionens verksamheter?

Socialdemokraterna i regionen sitter på avbytarbänken och surar i allt fler frågor. En minst sagt olycklig attityd i dessa tider av klimatkris och växande högerpopulism. För Miljöpartiet är det ingen självklarhet att samarbeta grönblått, men med den här attityden från Socialdemokraterna är det svårt att se öppningar för förnyat samarbete. Vilket vi beklagar. Vi vill göra skillnad i praktiken och samarbetar med dem som tar miljöfrågorna på allvar. Vi anser att miljöfrågor förtjänar handling. I dagens politiska landskap gäller det att samarbeta och försöka nå lösningar på vår tids ödesfrågor. Vi har inte tid för spel och sura miner. Klimatet kan inte vänta.

Emma Nohrén (MP), ordförande, Miljöpartiet i Västra Götaland, ledamot i regionutvecklingsnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.