Ta trafiksäkerheten på allvar

Kostnaderna för stängsel utmed 27:an utanför Tranemo är ingenting jämfört med de sjukvårdskostnader och mänskligt lidande som är konsekvensen för de familjer som drabbas av krascherna i trafiken.
Debatt • Publicerad 10 augusti 2009

Vi vet att viltolyckorna är farliga och att stängsel är effektiva. Att lyssna på lokalbefolkningen och ta tillvara på deras erfarenheter i det skadeförebyggande arbetet är oerhört viktigt.

Det är märkligt att Vägverket inte sätter upp viltstängsel utmed 27:an. I en nyhetsartikel i Borås tidning säger en talesman vid Vägverket att man nästan bara sätter upp stängsel utmed nyproducerade vägar.

I artikeln får också läsaren veta att det inträffar en hel del olyckor utmed väg 27 söder om Tranemo. När boende utmed vägen, som också har jakterfarenheter, påtalar den uppenbara bristen på skydd för trafikanterna borde fler reagera och agera. Att markägare och jägare fortsätter kampen för att få till stånd mer viltstängsel utmed vägen är bara att beundra. Det är just dessa krafter som behövs i det nationella trafiksäkerhetsarbetet.

Vi måste alla ställa oss frågan vad vi väntar på. Måste det inträffa en ny dödsolycka innan något händer? Hur många olyckor till med personligt lidande måste inträffa för att någon ska börja göra nya kalkyler för en säkrare trafikmiljö? Det går naturligtvis inte att sätta upp viltstängsel överallt, men miljön vid 27:an borde inte vara någon nyhet för de som arbetar aktivt med trafiksäkerhetsfrågor. Vägen är inte bara en transportsträcka utan också en arbetsplats för många yrkesgrupper. Poliser, ambulanspersonal, taxiförare, bussförare med flera. Det handlar alltså också om att ha förmågan att se vägen som en arbetsmiljö.

I nyhetsartikeln står också att läsa att ett stängsel kostar 350-400 kronor per meter att sätta upp. Det kan inte vara annat än samhällsekonomiskt lönsamt att så snart som möjligt sätta upp ett sådant räcke. Om kostnaderna för en trafikolycka ställs som en jämförelse handlar det hela om mycket små resurser. Vid en krasch innebär det betydande samhälleliga kostnader såsom räddningsinsatsen, sjukvårdskostnader, fordonskostnader, sjukskrivningskostnader med mera. Naturligtvis kan det mänskliga lidandet som drabbar de skadade och deras familjer inte värderas i pengar. En av de boende utmed 27:an konstaterade i artikeln att hundratalet viltolyckor inträffat sedan vägen byggdes. En värdefull röst att lyssna till.

Jörgen Lundälv

Docent i trafikmedicin Enheten för kirurgi Umeå universite

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.