Debatt

Ta ert ansvar för arbetsmiljön

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Øijord,Thomas Winje

Det måste vara slut på att säga att det saknas resurser. När budgeten ska skrivas kräver vi att politiker prioriterar arbetsmiljöarbetet i både kommun och region, påpekar skribenterna.

Tyvärr är det alltför många som kommer att gå tillbaka till jobbet med en klump i magen efter semestern. Fler och fler lider av psykisk ohälsa, orsakad av sitt arbete. Inte minst bland dem som är anställda i kommunen eller i sjukvården är den psykiska ohälsan ett jätteproblem. Det här är upp till politikerna i kommun- och regionfullmäktige att få stopp på. Men det vet de ofta inte om.

Politiker är oftast helt vanliga människor med helt vanliga jobb som gör en viktig samhällsinsats på sin fritid. Men det är lätt för dem att glömma att de är arbetsgivare och ansvariga för arbetsmiljön hos den största arbetsgivaren i varje kommun. Politikerna i fullmäktige är, enligt lagen, ytterst ansvariga. Rent praktiskt har de oftast delegerat bort arbetet till en tjänstemannaorganisation och med det tänkt att de tagit sitt ansvar. Men det lagliga ansvaret vilar fortfarande på de folkvalda, inte på en personaldirektör eller liknande.

”Det är dags att investera i dem som jobbar. Vi kan till och med lova att det är lönsamt, bara ni vågar satsa ordentligt.”

Redan 2016 höjdes kraven på arbetsgivarna att ha en bra psykosocial arbetsmiljö. Nu kräver vi att politikerna tar dem på allvar och faktiskt tar tag i de stora problem som finns, i alla kommuner och inom regionen också. Det handlar om hemtjänstpersonal med ”minutscheman” där det inte finns någon tid att ta sig från ena brukaren till den andra, och städerskan som har alldeles för många rum att städa så hon tvingas städa även på sin rast, eller barnskötaren som har för många barn att ta hand om så hen är helt slut efter ett arbetspass och många andra yrkesgrupper. Framförallt gäller det kvinnor och framförallt de som jobbar längst ut i verksamheten, som har minst möjlighet att påverka sin arbetssituation.

Nu vill vi uppmana alla politiker att ta de fackliga organisationerna på allvar, att använda sig av de utbildningar som finns, och inte minst: När budgeten ska skrivas kräver vi att ni prioriterar arbetsmiljöarbetet och följer ert lagliga ansvar.

Det måste vara slut på att säga att det saknas resurser. Arbetsmiljöansvaret är ett lika stort lagligt ansvar som socialtjänstlagen eller skollagen föreskriver. Det är dags att investera i dem som jobbar. Vi kan till och med lova att det är lönsamt, bara ni vågar satsa ordentligt.

Christine Marttila, ordförande, LO-distriktet i Västsverige

Pernilla Kopp, ordförande, LO-facken i Borås

Jonny Svensson, ordförande, LO-facken i Bollebygd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.