1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Systembolaget måste bli modernt

Systembolaget måste erbjuda kunderna en attraktiv e-handelslösning för att vara relevant, anser Anna De Geer.

De digitala lösningarna breder ut sig allt mer i samhället. Den svenska e-handeln ökar snabbt och två av tre svenska konsumenter handlar nu på nätet under en genomsnittlig månad. Alkohol torde vara en produkt som är lämpad för e-handel eftersom den har en låg ”kläm- och kännfaktor” – något som är viktigt för en hög digital efterfrågan.

Handeln med alkoholhaltiga drycker från våra grannländer, vars online-butiker typiskt sett kan erbjuda liknande leveranstider som de svenska, ökade starkt under första kvartalet 2019. Nyligen etablerade sig ytterligare en näthandlare som distribuerar vin till svenska konsumenter – Vivino.

Konsumenters förväntningar på bekväma, snabba och prisvärda lösningar har höjts och kraven kommer att öka samtidigt som konkurrensen från internationella aktörer ökar. Svenska e-handlare har hittills haft en fördel gentemot utländska aktörer genom att man kunnat erbjuda snabbare leveranser, men även här har kampen hårdnat. De som inte följer med i utvecklingen riskerar att hamna efter och finna sig i ofördelaktiga konkurrenssituationer mot nya aktörer och affärsmodeller.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
För att långsiktigt säkerställa dagens detaljhandelsmonopol är det viktigt att Systembolaget ges de politiska förutsättningarna att verka fullt ut och möta konsumenterna på nya sätt.

En anpassning till denna förändrade vardag är en förutsättning för långsiktig överlevnad av vårt detaljhandelsmonopol. Systembolaget måste erbjuda kunderna en attraktiv e-handelslösning för att vara relevant. Långa leveranstider till konsument och höga leveransavgifter utgör exempel på hinder för en konvertering av Systembolagets försäljning från fysiska butiker till e-handel. Om till exempel danska aktörer kan leverera på samma tid, men till lägre pris, är det sannolikt att konsumenter kommer att välja det alternativet framför Systembolaget.

Det är heller inte helt klart vad som faktiskt gäller för privat e-handel av alkohol. Sedan 2016 har frågan om reglering av distanshandel med alkoholdrycker varit under utredning, men regeringen har ännu inte presenterat något förslag. För att långsiktigt säkerställa dagens detaljhandelsmonopol är det viktigt att Systembolaget ges de politiska förutsättningarna att verka fullt ut och möta konsumenterna på nya sätt, men också att Systembolaget utvecklar en användarvänlig plattform som på ett enkelt sätt tillåter konsumenterna att köpa alkohol digitalt samt att leveransmöjligheterna till kund måste vara tillräckligt attraktiva och försäkra att konsumenter får ett mervärde av nyttjandet.

Sprit och vinleverantörsföreningen värnar dagens detaljhandelsmonopol på alkoholförsäljning. Det bidrar till en kontrollerad försäljning under ordnade former. De kommersiella aktörerna sitter på kunskap och insikter kring e-handel som är relevant för den fortsatta utvecklingen.

Ska vi hitta bra lösningar kring e-handel är det därför viktigt att Systembolaget samarbetar med branschen. Låt oss göra detta viktiga arbete tillsammans.

Anna De Geer, vd, Sprit och vinleverantörsföreningen

Läs mer

Borås

Åtal: Sonen bötfälld – då hotade pappan polisen

En man i 55-årsåldern åtalas nu för att ha hotat två poliser. Det var i april i år som mannen ska uttalat hoten efter att de båda poliserna ska ha bötfällt mannens son.

Nyheter

Bilist kraschade in i villa – åtalas

”Det var nog väldigt halt för jag bara gled”.

Fosterbarnen

60 år senare – Borås stad stäms efter övergrepp på barnhem

Flera tidigare fosterbarn har blivit utsatta för sexuella övergrepp, vanvård och psykisk misshandel.

Insändare

Debatt: Dags att kungafamiljen gör rätt för sig

Låt Carl Gustav Bernadotte och hans familj göra rätt för sig och själva arbeta för sitt uppehälle, skriver Republikanska Föreningen Sjuhärad.

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet