Symbolpolitik – till vilket pris som helst?

Skuggbudgeten från Sveriges största oppositionsparti har sent omsider offentliggjorts. Föga oväntat innehåller den massiva skattehöjningar och försämringar för företagen.
Debatt • Publicerad 22 oktober 2008

Detta skall dock inte handla om socialdemokraternas budgetalternativ i allmänhet utan istället rikta udden mot deras symbolpolitiska förslag att återinföra förmögenhetsskatten.

Förmögenhetskatten var en liten petitess i statens kassa och kan knappast heller enligt oppositionens argumentation återinföras för att tillföra staten ekonomiska resurser. När förmögenhetskattens vara eller icke vara debatteras börjar många företrädare att diskutera huruvida det är rätt att betala skatt på det man redan beskattat. Det är onekligen en intressant aspekt i diskussionen – men enligt mig blott en sekundär infallsvinkel. Det primära torde istället vara att diskutera skatters egentliga syfte.

Så vitt jag vet är alla riksdagspartier överens om att skatterna skall skapa resurser vilka sedan skall finansiera den generella välfärd de flesta svenskar tar för given. Så huvudfrågan borde således formuleras: Skapar förmögenhetsskatten resurser?

Svaret går isär mellan partierna – men enligt mig lyser det solklart att förmögenhetskatten hämnar resurser och tvärtemot sitt syfte hindrar staten från att nå ökade tillgångar. Förmögenhetsskatt är globalt sett en tämligen ovanlig företeelse, varför det logiskt ter sig attraktivare för privatpersoner och företag att flytta sina verksamheter ifrån Sverige. Detta tänkesätt är oförståeligt för den politiska vänstern som endast är ute efter att profilera sig som partiet som går i bräschen för ekonomisk utjämning och klasskamp. Men vilka vinner egentligen på att svenska företag väljer att flytta till andra länder?

Konsekvensen blir färre arbetstillfällen, minskade statliga inkomster och fler arbetslösa människor. Därför frågar jag vänstern: Är er symbolpolitik verkligen viktigare än Sveriges bästa?

Det är också synnerligen orättvist och orättfärdigt att de rikaste människorna slipper betala förmögenhetsskatt i sossarnas Sverige. HM:s ägaren Stefan Persson och affärsmannen Fredrik Lundberg är två av dem som s befriade från förmögenhetskatt eftersom de fruktade att dessa herrars affärsverksamheter skulle lämna landet. Då blir frågan: Vad är rättvisast, att avskaffa förmögenhetsskatten för alla för att locka fler investerare till Sverige eller att ha kvar förmögenhetsskatten och låta några betala medan de rikaste kommer undan?

Frågan kräver ett svar från ansvariga politiker i Sveriges största oppositionsparti.

Joakim Malmberg

Ordförande LUF Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.