Debatt

Sverigedemokrater: Skadlig informell styrning i Borås stad

Debatt Artikeln publicerades

Att Borås stad styrs på odemokratiskt sätt är oacceptabelt och måste upphöra, anser Kristian Silbvers och Andreas Exner.

Under det senaste fullmäktigemötet, som ägde rum den 23 januari, ställde Ulrik Nilsson (M) en fråga till Ulf Olsson (S), varför Borås energi och miljö AB inte hade fått svar och vägledning från kommunstyrelsen beträffande solcellspark i Borås, vilket bolaget hade begärt i ett brev till kommunstyrelsen.

Ulf Olsson svarade då att det hade bolaget visst fått, via minnesanteckningar från ett av de informella och icke protokollförde så kallade plupp-sammanträden, som tjänstemän och vissa kommunalråd har med presidiet för bolaget.

I själva verket har frågan över huvud taget inte lyfts eller behandlats av kommunstyrelsen. Det är nu många gånger vi har påpekat och kritiserat Ulf Olsson för den informella styrning som han ägnar sig åt och också tillåter ske inom kommunen. Vi är förbluffade över att ingen annan i styret (Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Centern) har satt ner foten. Deras passivitet är inget annat än ett tyst medhåll.

Informell styrning kanske inte låter så allvarligt, men det innebär att man har satt de demokratiska spelreglerna helt åt sidan, att ansvariga folkvalda i aktuell nämnd inte är de personer som fattar de protokollförda besluten. Istället sker dessa i korridorer och i stängda rum av personer som inte är bemyndigade att fatta beslut och därför inte kan hållas ansvariga.

De uppseendeväckande turerna kring skolverksamheten i Kyllared är i vissa delar fylld med informella beslut (och en stor portion bristande styrning och kommunikation). Resultatet visar upp en av Borås finaste skolor där tyvärr ingen undervisning bedrivs med en lokalkostnad på cirka elva miljoner kronor per år fram till 2033. Vilka konsekvenser har de personer som fattat informella beslut fått? Vilka åtgärder har Ulf Olsson vidtagit för att förhindra liknande händelser? Oss veterligen inga alls.

Hur Socialdemokraterna styrs lokalt är en intern fråga för dem att hantera. Men att Borås stad styrs på odemokratiskt sätt är oacceptabelt och måste upphöra. Tyvärr verkar inte Ulf Olssons ha tagit lärdom av höstens debacle och det är dags för övriga partier att sätta ner foten. Demokrati skall inte vara en partipolitisk fråga.

Kristian Silbvers (SD), ledamot i kommunstyrelsen

Andreas Exner (SD), kommunalråd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.