Annons

Sverige kravlöst mot diktaturens Iran

För en tid sedan tog socialdepartementet emot en trettonmannadelegation från Iran för att, som det sas, diskutera narkotika- och kriminalpolitik.
Debatt • Publicerad 12 maj 2008
Offentligt spöstraff i Teheran.
Offentligt spöstraff i Teheran.Foto: 

Medlemmarna fick enligt TV4 märkligt nog besöka fängelser och ta upp namn på iranska fångar.

Men den delegationen representerar en blodig diktatur. Där fanns t.ex. högste polischefen i Teheran, guvernören för Teherans provins och vice ordförande i justitiedepartementet. Dessa personer är ansvariga för mycket grova och omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna:

Annons

* Brutal behandling och arresteringar av kvinnor som haft något ”fel på klädseln”.

* Fängslande och svår misshandel av ungdomar som varit ”för västerländska” varav några dömts till döden.

* Omfattande och systematisk tortyr och upptrappade avrättningar av politiska motståndare.

* Steningar. Dessutom ska nu två unga män i staden Shiraz, Tayyeb och Yazdan, avrättas genom att kastas utför ett stup.

* Avrättningar av minderåriga – 76, kanske så många som 91 minderåriga ska enligt Amnesty International nu hängas. Den 5 december hängdes t.ex. en person för en sak han påstås ha gjort när han bara var 13 år gammal – trots att både bekännelsen och vittnesmålen sägs ha avlagts under tortyr. Denna avrättning kritiserades skarpt av utrikesminister Carl Bildt, vilket är mycket bra.

Men vi anser ändå, att Sverige är bedrövligt undfallande och kravlöst mot den fruktansvärda diktaturen i Iran. Socialdepartementet uppgav att man ej ämnade diskutera mänskliga rättigheter med delegationen. Därmed ger besöket i Sverige legitimitet åt regimen och hjälper den då på detta sätt. Och kränkningarna fortsätter: under årets tolv första dagar har redan 23 personer avrättats och under förra året minst 312.

Vi kräver därför att Sverige i fortsättningen skall ställa mycket bestämda krav på mänskliga rättigheter, om Sverige skall ta emot representanter för diktaturer.

Martin Josefsson

Mani Azizzadeh

Osborn Holmstrand

människorättsaktivister, Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons