Annons

Sverige bör stödja iranska folket istället för diktaturregimen!

Irans 70 miljoner innevånare lever idag under ett fruktansvärt förtryck.
Debatt • Publicerad 2 maj 2008

Den sittande diktaturregimen är hänsynslös mot dem som försöker åstadkomma en förändring i demokratisk riktning. Yttrandefrihet och pressfrihet är obefintliga, oliktänkande förföljs, torteras och mördas av regimen.

I den svenska regeringens utrikespolitiska deklaration konstaterades också att utvecklingen i Iran är oroväckande på grund av regimens fortsatta brott mot mänskliga rättigheter. Men samtidigt förs i praktiken en politik som innebär att Sverige hjälper den barnamördande regimen i Teheran att fortsätta sitt förtryck av det iranska folket. De motståndsorganisationer som verkar för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter i Iran motarbetas aktivt av den svenska regeringen på åtminstone två sätt.

Annons

För det första ställer sig Sverige bakom de lagvidriga EU-beslut som inneburit att den iranska motståndsrörelsen Folkets Mujahedin (PMOI) förts upp och bibehållits på EU:s terroristlista utan andra skäl än att den iranska diktaturregimen velat detta. För det andra medverkar den svenska regeringen till att svartmåla motståndsrörelsen i media, samtidigt som representanter för Irans regim tas emot med öppna armar.

Terroristlistningen av PMOI är ett skrämmande exempel på hur EU-länderna, inklusive Sverige, har åsidosatt lag och rätt för att tillmötesgå den iranska förtryckarregimens önskemål. PMOI är ingen terroristorganisation och ska därmed inte vara med på någon terroristlista. Listningen bibehålls trots att den ogiltigförklarats genom domstolsbeslut både i EU:s förstainstansrätt den 12 december 2006 och i den brittiska specialdomstolen POAC den 30 november 2007. Att lagar och domstolsbeslut inom EU nonchaleras till förmån för en fundamentalistisk diktaturregims önskemål är förödande för vår demokrati.

Under de närmaste veckorna väntas dessa juridiska processer kulminera då den brittiska överklagandeinstansen (British Court of Appeal) kommer med sitt utslag.

Om PMOI tas bort från listan över terrororganisationer öppnas vägen för organisationen att bli en verklig kraft för förändring i Iran. När ska Sverige upphöra med att aktivt motarbeta den iranska motståndsrörelsen? Varför väljer den svenska regeringen att framhärda i sitt stöd för den iranska förtryckarregimen i stället för att hjälpa dem som strävar efter rättvisa och demokrati? Ansvarige ministern Carl Bildt är skyldig en förklaring. Det är dags för EU att följa sina egna principer och lagar och sluta dansa efter den Iranska regimens pipa.

Morteza Sadeghi

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons