1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sverige behöver medmänsklighet och inte volymmål

Det Socialdemokraterna och de borgerliga partierna nu föreslår är en inhuman politik som undergräver hela tanken bakom asylrätten, skriver Annika Hirvonen Falk och Göran Larsson.
Socialdemokraterna och borgerliga partier är på väg att komma överens om migrationspolitiken. Men vad är det humana i att stoppa familjer från att återförenas, utvisa allvarligt sjuka och minska på antalet flyktingar från flyktingläger, frågar sig skribenterna.
Foto: Darko Bandic

Nu när diskussionerna om framtidens migrationspolitik befinner sig i slutskedet söker färre människor asyl i Sverige än på mycket länge. I det läget är det fullständigt omänskligt att flera partier talar om behovet av en tuffare lagstiftning. De vill inte bara göra den tillfälliga lagen permanent, utan den ska även skärpas och stramas åt ytterligare. För Miljöpartiet är det mycket oroväckande att det just nu råder en kollektiv förträngning kring asylrättens okränkbarhet.

Det är en mänsklig rättighet att söka asyl. Men det Socialdemokraterna och de borgerliga partierna nu föreslår är en inhuman politik som undergräver hela tanken bakom asylrätten.

I klarspråk innebär det att lagstiftningen skulle innehålla ett reglage för att minska antalet flyktingar när “volymen” uppnåtts. Det betyder att barns rätt att leva med sina föräldrar ska vara en regulator man kan vrida av och på. Även antalet så kallade kvotflyktingar som får lämna fruktansvärda flyktingläger för att bosätta sig i Sverige är något man kan justera upp och ner. Konsekvenserna av en sådan lagstiftning blir att utsatta människors enda chans att få skydd överlämnas till skrupelfria smugglare och den livsfarliga Medelhavsrutten.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
Det finns gränser för hur restriktiv flyktingpolitik Sverige kan ha.

En stramare lagstiftning skulle minska möjligheten till familjeåterförening för flyktingar som befinner sig i Sverige. Möjligheten att återförenas med sin familj anses nämligen vara en orsak till att nya asylsökande söker asyl i Sverige, så familjer ska cyniskt splittras. Under våren har Röda korset i två rapporter varnat för att svensk lagstiftning med detta riskerar bli bland den allra hårdaste i EU. Det här är inte den politik Sverige behöver.

I förhandlingarnas slutskede måste vi minnas migrationskommitténs huvuduppgift – att lämna förslag på en human och långsiktigt hållbar migrationspolitik. Nu anser flera partier att den ska innehålla ett volymmål. Men vad är det humana i att stoppa familjer från att återförenas, utvisa allvarligt sjuka och minska på antalet flyktingar från flyktingläger?

Miljöpartiet kommer fortsätta driva på för att kommittén ska leverera en human och långsiktigt hållbar migrationspolitik. Men det finns gränser för hur restriktiv flyktingpolitik Sverige kan ha. Det handlar faktiskt om människor.

Annika Hirvonen Falk (MP), migrationspolitisk talesperson

Göran Larsson (MP), kommun- och regionpolitiker i Borås och Västra Götalandsregionen

Läs mer

Borås

Djurparkens vd: ”Vi är jättenöjda att vi har kunnat ha öppet”

75 000 besökte Borås djurpark i juli trots coronarestriktionerna

Borås

Borås: Centrumgata stängs av helt – kan dröja innan öppning

Gatan ska bättre anpassas för framtida trafik.

Corona i Sjuhärad

Coronavarning i sommarvärmen: ”Vi ser risk för ökad trängsel”

Så har boråsarna skött sig under semestern: ”Finns varningssignaler”

Borås

Anders gjorde dna-test – hade spermadonator som pappa: ”En total överraskning”

50-årige Anders Strömbom upptäckte att han har fyra halvsyskon.

Sport

Kretsloppet ställs in: ”Borde vara samma regler för alla”

Tävlingschefen undrande till köerna till Djurparken

Coronaviruset

Tröttkörda sjuksköterskor på Säs slår larm: ”Hur ska man orka jobba?”

”Det är viktigt att sjukhusets ledning får reda på hur vi har det och hur vi mår.”