Svenska dietister är felutbildade
Med bakgrund av att dietisternas utbildning i mångt och mycket bygger på Livsmedelsverkets rekommendationer och teser så är kritiken massiv och enhetlig.
Ingen svensk institution är idag så förlegad och förlöjligad som just Livsmedelsverket, vars egna fallstudier och retorik sågats vid fotknölarna av oberoende expertis. Man behöver inte ha en tre-årig universitetsutbildning för att kunna läsa innantill. Det kan till och med en idrottsman och föreläsare som jag!
Så att prata om dietisternas yrkeskompetens är som att vara kartograf på 1400-talet och envist hävda att jorden fortfarande är platt! Sanningen är att majoriteten av dagens svenska dietister är gravt felutbildade och felunderrättade. Det är svenska dietister som fortfarande vill servera lättmjölk och lättmargarin till våra skolbarn. Det är svenska dietister som vill servera överviktiga diabetiker en fettfattig kost full av insulinframkallande spannmål och frukt.
Det är svenska dietister som tillsammans med katastrofala och fettfobiska kostråd under de senaste 50 åren stått för en osaklig och folkhälsofientlig propaganda. Slutligen, att äta medvetet och att utan skuld avnjuta bär och lite godis (mandelmassa) är helt enligt min filosofi!
Jonas Colting