Annons

Svårt att leva på 40 procent av lönen

Signaturen Lafferkurvan funderar kring ”Stefan Löfven har gått vilse”, BT 28 april.
Replik • Publicerad 6 maj 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att städsla någon för att tapetsera har många löntagare inte råd med, påpekar signaturen Lafferkurvan.
Att städsla någon för att tapetsera har många löntagare inte råd med, påpekar signaturen Lafferkurvan.Foto: Claudio Bresciani / TT

Fem miljoner arbetar och betalar inkomstskatt plus sociala avgifter. Löntagarna får behålla c:a 40 procent av arbetsgivarens kostnad för lönearbetet. För att leva på 40 procent av lönen krävs allt högre löner.

Många löntagare har inte råd med att unna sig onödigheter som att köpa tjänster (utelunch/tapetsera ) eftersom den personalkrävande tjänstesektorn lever på folk som har råd att unna sig. Endast högavlönade har råd att ”gå ut” eller tinga en hantverkare.

Annons

De 350 000 arbetslösa är en blandad grupp av felutbildade som ratar de enkla jobb som erbjuds eftersom det är ekonomiskt olönsamt att slita hund när man får mer i bidrag för att göra ingenting.

6 000 arbetskraftsinvandrare tar hand om de nödvändigaste enkla jobben. Bärplockning med mera.

Gästarbetarna genererar skatteintäkter men förtjänsten skickas till hemländerna.

Lägre skatt på arbete gör att fler har råd att köpa tjänster. Nettolönen efter skatter måste alltid vara högre än ett bidragsnetto. A-kasseersättning baserad på den lön man haft för tio år sedanbör omförhandlas. Avskaffa LAS-vikariaten!

Kanske dagens 350 000 arbetslösa väljer oberoende genom lön med lägre skatt i stället för ett permanent bidragsberoende som betalas av skattekollektivet?

Lafferkurvan

Annons
Annons
Annons
Annons