Svalander sticker huvudet i sanden

Borgerlighetens ständiga bortförklaringar, inte minst från folkpartiet, visar att man inte tar skolans situation på allvar, skriver Lena Palmén (s).
Debatt • Publicerad 19 mars 2008
Det finns skolor som infört hörselskydd när klasserna blivit för stora och bullriga.
Det finns skolor som infört hörselskydd när klasserna blivit för stora och bullriga.Foto: Scanpix

Anna Svalander(fp) anser att hinder, som skapats av socialdemokraterna? är orsaken till de relativt sett sämre resultaten i Borås skolor. Detta framgår av hennes insändare i BT den 10 mars. Påståendet är ingenting annat än fria fantasier. Sanningen är att i snart 10 år har en borgerlig majoritet styrt Borås och haft ansvar för skolan. Ett faktum som tycks obehagligt för Svalander att inse då de så uppenbart misslyckats. Nu hoppas istället Svalander att Jan Björklund skall göra, det den borgerliga majoriteten i Borås inte klarat av, skolan bättre också i Borås.

Borgerlighetens ständiga bortförklaringar, inte minst från folkpartiet, visar att man inte tar skolans situation på allvar.

Under snart 10 år har folkpartiet i Borås fått möjlighet att förverkliga sina idéer för skolan. Resultatet, med en kraftig ökning av andelen obehöriga elever, är nedslående. Ingen annan större kommun har haft en så negativ utveckling som Borås.

Socialdemokraterna tror inte att betyg från de tidigaste klasserna leder till någon positiv utveckling. Risken är istället uppenbar att en del elever känner sig misslyckade redan från tidiga år i skolan.

Däremot tror vi att det finns ett samband mellan resurser och resultat. Att personalen i skolan inte har fler elever i klasserna än att varje elev får synas och bli uppmärksammad. Att varje elev får den hjälp han/hon behöver och att det finns resurser till exempelvis specialpedagoger. Men inte förbättrar tidigare betyg och ett nytt betygssysten i sig resultaten som Svalander tycks tro.

Anna Svalander nämner också Borås stads organisation som en orsak till att ”resultaten på grundskolan i Borås inte är så bra”. Det är bra att du tillstår 10 års borgerligt misslyckande men mer beklagligt att du åter låter de fria fantasierna ange orsaken till misslyckandet.

Hade du och dina kolleger i den borgerliga majoriteten tagit skolans verkliga problemen på allvar och inte, som en partibroder till dig, kallat återgivna fakta för ”statistiska krumbukter” hade situationen kanske varit en annan.

Nej Anna, infektioner botas inte med bandage. I vår socialdemokratiska budget inför 2008 skriver vi bl.a. ”Det är kommunens skyldighet att säkerställa att eleverna i våra skolor verkligen ges förutsättningar att få kunskaper, färdigheter och skolning i övrigt för att i framtiden delta i samhällslivet”. Vidare ”Det behövs fler vuxna ? i grundskolan, så att alla barn får det stöd och den stimulans de behöver. Undervisningen måste anpassas efter varje elevs förutsättningar. Elever som behöver särskilt stöd måste få det”.

Därför är det viktigt att samtidigt se samband och helhet, elever och personal, behov och resurser. Inte sticka huvudet i sanden utan våga se verkligheten sådan den är – även i Borås. Alla ska med,så enkelt är det.

Lena Palmén (s)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.