Debatt

Stryp pengarna till ”genusvetenskap”

Debatt Artikeln publicerades

”Genusvetenskapen” har allt mer blivit en lekstuga för vänsterfeminister, anser Jan Ericson.

Satsningen på genusforskning syftade från början till att stärka jämställdheten. Självklart en god tanke. Men så som denna forskning har kommit att utvecklas har den numera tagit en helt annan väg och syftar snarare till att ersätta begreppen man och kvinna med andra begrepp och identiteter.

Eftersom genusvetenskapen har som idé att kön inte är något biologiskt bestämt, utan något som är socialt konstruerat, laborerar man numera med många olika sexuella och könsmässiga identiteter. I det läget blir ju frågan om jämställdhet mellan de två könen man och kvinna inte längre särskilt intressant. Och därmed är inte genusforskningen längre ett verktyg för jämställdhet mellan könen, utan något helt annat. I sin mest utstuderade form handlar genusforskning mer om mycket udda åsikter och tyckande än om vetenskap.

Förutom detta är det olyckligt att genusforskningen avskiljs från annan forskning och lever sitt eget liv istället för att integreras i forskning i andra ämnen. Professor Bo Rothstein beskrev detta väl i en debattartikel i Göteborgs-Posten för några år sedan, där han konstaterade att ”istället för att berika andra ämnen och tillföra dem ett enligt min mening ofta synnerligen välbehövligt jämställdhetsperspektiv vad gäller val av frågeställningar och problemområden, har unga forskare med detta intresse isolerats till de särskilda genusforskarmiljöerna”.

”Genusvetenskapen” har allt mer blivit en lekstuga för vänsterfeminister. Man ägnar större delen av sin tid åt att problematisera det mesta i tillvaron och göra märkliga analyser som delar upp människor i konstruerade grupper som man sedan ställer mot varandra. Drivkraften verkar vara att skapa konflikter. Utöver professurer och institutioner för genusforskning finns även det ”Nationella sekretariatet för genusforskning”, som sprider denna sekteristiska ”vetenskap”.

I Norge har man sedan många år avskaffat det statliga stödet till forskning kring ”genusvetenskap”. Man anser helt enkelt inte att det är en seriös vetenskap. Den forskning som behövs kring jämställdhet har man istället bakat in i andra berörda discipliner.

Samma sak har jag motionerat om i riksdagen vid flera tillfällen. Staten bör avveckla stödet till genusforskning, och de professurer som finns i genusvetenskap vid svenska universitet bör upphöra.

Samtidigt bör Nationella sekretariatet för genusforskning avvecklas. Den viktiga och relevanta forskning som behövs angående skillnader mellan kvinnor och män, exempelvis när det gäller medicinsk behandling, inlärning i skolan, eller utsatthet för brott, bör istället ske inom de discipliner där man forskar kring dessa ämnen.

I dagarna kom besked om att Frankrike nu går samma väg som Norge och skrotar genusforskningen. Även Ungern har tagit samma beslut. Land efter land i Europa inser att ”genusvetenskap” är en konstruerad pseudovetenskap och en politisk lekstuga som kostar massor av pengar och gör mer skada än nytta.

Låt oss efter valet välja samma väg i Sverige och lägga våra begränsade forskningsresurser på riktig vetenskap.

Jan Ericson (M), riksdagsledamot

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.