Strunta i EU och se på Borås

Håkan Andrén, Hyresgästföreningen, argumenterar i sin artikel i BT 10/7 mot att anpassa det svenska hyressättningssystemet efter lagstiftningen inom EU.
Debatt • Publicerad 14 juli 2008

Han hävdar att man ”inte kan skylla på EU” för att genomföra de förslag som den statliga utredningen EU, Allmännyttan och hyrorna har kommit fram till. Han har helt missat poängen.

Utredningen föreslår tre huvudsakliga förändringar:

* Att de kommunala bostadsbolagen av rättviseskäl ska konkurrera på lika villkor med privata bostadsbolag utan att subventioneras med skattemedel eller förmånliga kommunala borgensåtaganden.

* Att hyrorna i framtiden mer än idag ska styras av de boendes värderingar av olika bostäders och bostadsområdens egenskaper.

* Att de kommunala bostadsbolagen inte längre ska bestämma hyresnivån i privata bolags fastigheter.

Syftet med de föreslagna åtgärderna är inte att blidka EU utan att förnya den svenska hyresbostadsmarknaden. Den präglas sedan länge av långtgående regleringar som har lett fram till allvarlig bostadsbrist där många människor vill bo. Det har i sin tur lett till köer, svarthandel, ombildning till bostadsrätter och i stort sett gjort det omöjligt att bygga nya hyresbostäder. Borås, Bollebygd, Mark och Svenljunga är enligt Boverket några av de 122! kommuner i Sverige som lider av akut bostadsbrist 2008.

Det råder idag ingen tvekan om att Sveriges hyresmarknad lider under ett system som inte fungerar. Då går det inte att fortsätta som tidigare med skygglapparna på. Sverige behöver en ny fungerande hyresmarknad. Så strunta i EU, Håkan Andrén, skippa den tomma retoriken och se dig omkring i Borås istället. µ

Rudolf Antoni

ansvarig näringspolitik

Fastighetsägarna Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.