Strandskyddet bör bevaras

Jag har med stort intresse läst och begrundat Solveig Kjörnsbergs och Anders Österbergs debattinlägg ”Försvara strandskyddet och allemansrätten” (BT 4 aug).
Debatt • Publicerad 16 augusti 2008

Ett mycket bra inlägg som förtjänar allvarliga funderingar och kloka beslut. Jag har försökt att göra mig klokare i ämnet och av miljökontorets tjänstemän fått följande uppgifter:

Det finns en lista beslutad av länsstyrelsen om vilka sjöar i kommunen som har 300 meter strandskydd (fyra stycken), 200 respektive 100 meter strandskydd (resten av sjöarna). Tre vattendrag har också 100 meter strandskydd (Ätran, Viskan och Häggån).

Allemansrätten är en tillgång för hela Sveriges befolkning, som på inget sätt får naggas i kanten. Med den globala klimatförändringen i åtanke, kanske vi får vänja oss vid tanken av oanade folkförflyttningar. Sverige får med all sannolikhet ta sin del av bördan, men vi ska vara förberedda. Att se över strandskyddslagen är ett steg i denna utveckling.

Om kommunerna övertar ansvaret att besluta om strandskyddsdispenser måste de skaffa sig rätt kompetens att avgöra alla aspekter av strandskyddsfrågan, inklusive kunskapen om växt- och djurlivet och långsiktiga konsekvenser av att ianspråkta strandområden för diverse exploateringar.

Kompetensen att avgöra strandskyddsärenden finns i Borås stad, men det är inte alltid politikerna i nämnderna håller med om sakförhållandena utan frestas att fatta kortsiktigt gynnsamma beslut.

Här får det inte finnas plats för några som helst otydligheter, som vi tyvärr fått bevittna på västkusten, och säkert på många fler ställen i Sverige.

Kontrollen över att kommunerna sköter sig måste vara effektiv och fungera väl. Om beslutanderätten om strandskyddsdispenser hamnar på kommunen ska det vara miljönämnden som har ansvaret för strandskyddsfrågorna.

Ginge det efter min önskan såge jag helst att alla sjöar och vattendrag som har 100 meters strandskydd har kvar detta skydd i tid och evighet.

Eike Jünke (m)

fullmäktigeledamot i Borås kommun

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.