Stoppa mördandet!

De senaste veckorna i Palestina har utvecklats till de blodigaste sedan den Andra intifadan inleddes år 2000.
Debatt • Publicerad 14 mars 2008

På några dagar dödades över hundra palestinier, varav många civila, av israeliska flygbomber och marktrupper. Israeliska soldater sköt på barn och ambulanser.

Situationen på Gazaremsan har utvecklats till en humanitär katastrof. Människorättsorganisationer säger att situationen inte har varit så här allvarlig på 40 år. Människor svälter och sjuka får inte mediciner. Ansvaret för detta faller tungt på Israel och västländerna.

Konflikten mellan Israel och Palestina har aldrig varit en konflikt mellan två jämbördiga parter. Det handlar inte om en konflikt mellan två lika goda kålsupare. Konflikten står mellan ett folk som svälter och en ockupationsmakt som också är en av världens starkaste militärmakter.

Den internationella solidariteten handlar mycket om att kunna se sig själv i andra. Tänk dig en och en halv miljon människor ihopträngda på en yta hälften så stor som Borås kommun. Tänk dig att alla rika länder ställer in allt bistånd för att ni har röstat på ”fel” parti. Tänk dig en ockupationsmakt som bryter mot FN-resolutioner, kränker de mänskliga rättigheterna och som inte följer folkrätten. Tänk dig bomber, soldater och pansarvagnar. Då kanske du kan börja första den situation palestinierna på Gazaremsan befinner sig i.

Det palestinska folket behöver vår solidaritet. En rättvis fred är omöjlig så länge som ockupationen fortgår. Ibland kan man bli bitter och inte veta vad vi kan göra här långt borta i Sverige, men det finns faktiskt saker vi kan göra. Köp inte israeliska varor, sätt in pengar till en hjälporganisation eller gå med i en solidaritetsorganisation. Det palestinska folket behöver vårt stöd, och de behöver det nu.

Stefan Lindborg

ordförande, Ung vänster Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.