Debatt

Debatt Artikeln publicerades

Upplever du inte symptom eller tillhör en riskgrupp, handla då ett plagg i din lokala butik, boka en hotellnatt i Borås och köp en lunch på restaurangen runt hörnet, uppmanar skribenterna.

Coronavirusets spridning utgör ett allvarligt hot mot folkhälsan. Det innebär även ett hårt slag mot företagen. Det får i förlängningen märkbara effekter för välfärden, genom att arbetstillfällen försvinner och skatteintäkter minskar

Vi möter dagligen företagare och anställda som känner stark oro för framtiden. För oss är det viktigt, både som politiska företrädare och medmänniskor, att göra vårt för att underlätta för dem i den situation vi nu befinner oss i.

Vi har alla ett ansvar om vi vill att våra lokala företag ska finnas kvar efter pandemin. Upplever du inte symptom eller tillhör en riskgrupp, handla då ett plagg i din lokala klädbutik, boka en hotellnatt på ett hotell i Borås och köp en lunch på restaurangen runt hörnet. Om du är orolig över smittorisken, be om att få ta med maten hem.

”Stöd dina lokala företagare. Du vill ha dem kvar när krisen är över.”

Även kommunen behöver göra det som står i vår makt för att underlätta situationen. Det snabba initiativet tillsammans med Borås City om att ge tillstånd för näringsidkare och handel att bedriva handel utomhus i centrala Borås är ett gott exempel.

Vi moderater och kristdemokrater har även tagit initiativ i kommunstyrelsen till att kommunen ska se över om nivån på taxor och avgifter för företag kan sänkas eller undantas tillfälligt.

Vi välkomnar alla initiativ, inklusive stödpaketet från regeringen, som syftar till att underlätta situationen för företagen under den här extraordinära situationen. Svenskt Näringsliv har föreslagit ett antal åtgärder som kan genomföras i kommuner för att mildra konsekvenserna för våra lokala företag. Till exempel föreslås att man bör ge anstånd/förlänga betalningstider på hyra i lokaler, korta ner betalningstider till leverantörer, skjuta på tillsynsbesök som inte är kritiska och ha en generös hållning mot leverantörer som påverkas av krisen. Alla dessa förslag menar vi bör övervägas av Borås stad. Det handlar om att säkra arbetstillfällen och kommunala skatteintäkter.

Viktigast är dock att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, tvätta händerna, begränsa onödiga besök hos personer i riskgrupperna och om du känner symptom – stanna hemma.

Stöd dina lokala företagare. Du vill ha dem kvar när krisen är över.

Niklas Arvidsson (KD), kommunalråd, Borås stad

Annette Carlson (M), kommunalråd, Borås stad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.