Annons

Stärker Sveriges försvarsförmåga

Nu tas ett ytterligare steg för att stärka de civila myndigheternas planering för höjd beredskap. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska bland annat undersöka förutsättningarna för statliga myndigheter att lämna stöd till Försvarsmakten som en del av det svenska totalförsvaret.
Debatt • Publicerad 15 maj 2013

Det svenska samhällets förmåga att hantera kriser i fredstid har utvecklats på många sätt sedan alliansregeringen tillträdde 2006. Rege-ringen har bland annat inrättat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Myndighetens uppgift är att utveckla och stödja samhällets förmågor att hantera olyckor och kriser. Man bidrar till att samhället förebygger händelser och att man är beredda när det inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger myndigheten stöd. För att ytterligare stärka förmågan ges nu MSB i uppdrag att utveckla planeringen av det civila försvaret vid höjd beredskap.

Annons

Efter kalla krigets slut avtog gradvis planeringen för hur det civila försvaret skulle verka tillsammans med det militära försvaret i händelse av höjd beredskap. I början av 2000-talet upphörde även Försvarsmaktens samlade nationella försvarsplanering.

Försvarsmakten och MSB har ett gemensamt ansvar för att militärt och civilt försvar, totalförsvar, samordnas så att största möjliga försvarseffekt uppnås. Det är det effektivaste sättet att tillvara ta samhällets gemensamma resurser och skattebetalarnas medel.

Alliansregeringen har tidigare gett i uppdrag till Försvarsmakten att återuppta den nationella försvarsplaneringen. Nu tas ett ytterligare steg för att stärka de civila myndigheternas planering för höjd beredskap. MSB ska bland annat undersöka förutsättningarna för statliga myndigheter att lämna stöd till Försvarsmakten som en del av det svenska totalförsvaret, och hur planeringen av detta arbete bäst ska gå till.

Ett robust samhälle och en god beredskap för att hantera kriser i fredstid stärker också förmågan i händelser av höjd beredskap. Även planeringen för höjd beredskap hos kommuner, landsting, region, företag och organisationer kommer att belysas.

Den pågående reformen av Sveriges försvar innebär förändringar på flera olika områden för att stärka Sveriges försvarsförmåga.

Med uppdraget till MSB fortsätter alliansregeringen utveckla även det civila försvaret, samhällets förmåga att bidra till Försvarsmakten vid ett väpnat angrepp och upprätthålla samhällets funktioner. Steg för steg fortsätter alliansregeringen att stärka Sveriges totala försvarsförmåga.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

försvarsutskottets vice ordförande

Cecilie Tenfjord-Toftby

riksdagsledamot Västra Götalands läns södra

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons