Stängda dörrar i Herrljunga
Tisdagen den 30 september hölls ett möte för partiledare i Herrljunga kommunalhus.
Kallade var även kommunfullmäktiges presidium. Den hetaste frågan var, hur skall vi komma runt problemet, att inte kunna göra fyllnadsval i de nämnder som är tillsatta enligt proportionella val? För den oinvigde är förklaringen som följer: Enda möjligheten är att samtliga ledamöter gör en kollektiv avsägelse och varje parti tillsätter en ”ny” grupp av ledamöter och ersättare till den nämnd eller styrelse som tidigare avsagt sig sina uppdrag. Antalet ledamöter och ersättare från varje parti blir detsamma som tidigare.
Vad är då stötestenen för att genomföra en förändring? Jo, alliansen och sossarna kan inte acceptera kommunens väls krav, att ingå när vi så önskar i nämndernas beredningsarbete. Detta trots att vi är det största enskilda partiet. När man då påpekar det odemokratiska i att ställa vårt parti utanför beredningsarbetena då blir herrarna Kihlström (kd) och Malmqvist (m) urförbannade när undertecknad för fram kommunens väls åsikt. De tycker nämligen, att vi har oss själva att skylla som inte godkände deras förslag efter valet 2006 när de gick samman med sossarna om de tunga posterna. Av den anledningen skall de odemokratiskt stängda dörrarna aldrig öppnas för insyn. Man kan bara ana vad väljarna tycker i frågan inför valet 2010.
Harry Nilssons (s) största problem är att moderaterna tar en vice ordförandeplats de gånger som en socialdemokrat avsäger sig sitt uppdrag. Ändå sitter Nilsson och förvägrar oss en adjungerad plats i ”demokratisk” anda. Förmodligen har han det röda skynket framför ögonen när han hör kommunens väl ställa sitt lilla demokratiska krav. Han har ingen tanke på att godkänna kravet som kommunens väl ställer och därmed dämpa sin rädsla för högerspöket. Ett mycket märkligt ställningstagande.
Vi är väl medvetna om, att det är upp till varje nämnd och styrelse att besluta om en adjungerad skall få tillträde till ett beredningsmöte. Utbildningsnämnden har anammat detta, men endast då budgeten behandlats. Vad är alliansen och sossarna rädda för? Finns det något att dölja i beredningsarbetet. En adjungerad person har ju inte ens rösträtt i beredningen, vilket gör motståndet ännu mer märkligt.
En adjungerad plats i beredningsarbetet skulle få det goda med sig, att vårt parti finge mer detaljerade uppgifter i frågorna som skall tas upp vid respektive nämndmöte. Detta faktum kan man lätt konstatera i ”min nämnd” Fritid & Kultur som vid senaste budgetanalysen har ett underskott på över 700.000 kronor. Vårt partis ledamöter kommer till mötena med ett ”hoppsan, ligger vi så risigt till”.
Det har gått två år sedan kommunalvalet. För dem som inte har mandatsiffrorna uppdaterade så är fördelningen följande: kommunens väl 12, socialdemokraterna 9, centerpartiet 6, moderaterna 5, folkpartiet 3, kristdemokraterna 3, vänsterpartiet 2 och miljöpartiet 1. Dessa siffror visar hur lätt det är att sätta demokratin ur spel och ställa det största enskilda partiet i kylan.
Ronny Andreasson (kv)