Annons

Ställ språkkrav i Borås stads verksamheter

M och KD i Borås vill införa krav på att alla anställda inom äldreomsorg, funktionshinderverksamhet och förskola kan tala och skriva begriplig svenska. Svenska språket är en förutsättning för att kunna kommunicera och skapa en relation, påpekar Annette Carlson och Niklas Arvidsson.
Debatt • Publicerad 4 augusti 2020 • Uppdaterad 7 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svenska språket är en förutsättning för att kunna kommunicera och skapa en relation. Även om man jobbar med äldre med annat modersmål är det nödvändigt för att kunna ta till sig och upprätta skriftliga instruktioner och dokumentation, anser skribenterna.
Svenska språket är en förutsättning för att kunna kommunicera och skapa en relation. Även om man jobbar med äldre med annat modersmål är det nödvändigt för att kunna ta till sig och upprätta skriftliga instruktioner och dokumentation, anser skribenterna.Foto: Pontus Lundahl/TT

Att personal som vårdar äldre eller funktionshindrade ska kunna tala och skriva begripligt på svenska är en självklarhet. På samma sätt är det en självklarhet att personalen som jobbar i förskolan med barns språkutveckling själva ska behärska det svenska språket. Så är det tyvärr inte alla gånger.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill därför skärpa språkkrav för nyanställda i äldreomsorg, funktionshinderverksamhet och förskola, så att alla lever upp till kraven på grundläggande färdigheter i muntlig och skriftlig kommunikation. Vi vill också att de som redan anställts ska erbjudas kompetensutveckling för att nå samma krav.

”Jobb inom äldreomsorgen eller förskolan får aldrig bli enbart en integrationsåtgärd.”
Annons

Språkbrister inom äldreomsorgen och funktionshinderverksamhet är ett problem för den äldres och funktionshindrades trygghet och hälsa. Att rekrytera kompetent personal, med bland annat goda kunskaper i det svenska språket, är en utmaning för vård och omsorg, som framöver kommer behöva rekrytera många nya medarbetare för att möta förändrad demografi och stora pensionsavgångar.

Trots det menar vi att det är självklart att ha språkkrav för anställning. Arbetet innebär ofta nära kontakt med människor, som ibland har sjukdomar som påverkar deras sätt att kommunicera eller bete sig, och ställer därför höga krav på kommunikativa färdigheter. Svenska språket är en förutsättning för att kunna kommunicera och skapa en relation. Även om man jobbar med äldre med annat modersmål är det nödvändigt för att kunna ta till sig och upprätta skriftliga instruktioner och dokumentation.

I en enkät från Kommunal svarade närmare 73 procent av skyddsombuden att språkförbistring leder till oro bland brukarna och ökad stress hos personalen. Många av skyddsombuden beskriver också konsekvenser som utebliven vård och felmedicinering. Den typen av risker behöver vi naturligtvis göra allt i vår makt för att minimera.

Även i förskolan spelar språket en minst lika viktig roll. Vi ser i dag på sina håll stora problem med att barn börjar skolan med bristande språkkunskaper och därför inte klarar de kunskapskrav som ställs. För att bryta den utvecklingen är det A och O att stärka förskolans språkutvecklande arbete, vilket förstås kräver att den personal som arbetar där behärskar språket. Jobb inom äldreomsorgen eller förskolan får aldrig bli enbart en integrationsåtgärd. Det är utmanande arbeten som ställer krav på utbildning, kompetens, kontinuerlig yrkesutveckling och lämplighet.

I ett initiativärende till kommunstyrelsen föreslog vi språkkrav vid nyanställning i äldreomsorg och förskola. De som redan i dag jobbar i verksamheten men inte behärskar språket behöver erbjudas språkutvecklande insatser.

Sverigedemokraterna biföll förslaget, medan Vänsterpartiet och styrande partierna – Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet – röstade ned detsamma. Deras motivering var att det inte finns något problem med bristande språkkunskaper inom äldreomsorgen i Borås. Förskolan å sin sida kommenterades inte över huvud taget. Att inbilla sig att ett problem som äldreomsorgen i hela Sverige brottas med inte skulle existera i Borås tyder på en ovilja att se problemet eller möjligtvis bristande verklighetsförankring.

Moderaterna och Kristdemokraterna i Borås kommer fortsätta arbeta för att uppvärdera språkets betydelse i arbetet med våra barn, äldre och funktionshindrade. Vi kommer fullfölja vårt initiativ med en motion till kommunfullmäktige om att skärpa språkkraven så att all personal i förskola, äldreomsorg och funktionshinderverksamhet behärskar muntlig och skriftlig kommunikation. Vi hoppas att de styrande partierna kommer på bättre tankar till den behandlas.

Annette Carlson (M), kommunalråd i opposition

Niklas Arvidsson (KD), kommunalråd i opposition

Annons
Annons
Annons
Annons