Spola inte tanken på ny teknik
I BT den 10 augusti anser miljöinspektör Birger Bergeå att LRF Borås blandar ihop korten angående de enskilda avloppen.
Vad vi ifrån LRF redovisat är fakta som går att hitta på internet. Bland annat har länsstyrelsen i Västra Götaland tagit fram rapporten ”Markbaserad rening – en förstudie för bedömning av kunskapsläge och utvecklingsbehov” (publikation 2009:77), vilken omfattar 80 sidors läsning i ämnet.
Det står på sid 58: ”I ett läge där kommunen driver på fastighetsägare att göra förbättringar samtidigt som vägledning saknas är risken för felinvesteringar uppenbar. Fastighetsägare riskerar att investera i åtgärder som kan visa sig både kostsamma och miljömässigt ineffektiva. Med tanke på den miljömässiga aspekten, men kanske i ännu högre grad den ekonomiska, (miljardinvesteringar förutses för upprustning och nybyggnad i avloppsrening för enskilda hushåll), är frågan av stor dignitet. Ett samhällsfinansierat internordiskt expertråd, som kan vägleda till god miljöanpassning och kostnadseffektivitet, är i detta sammanhang en väl motiverad investering.”
Det står vidare i länsstyrelsens rapport: ”I de nordiska länderna finns en tendens till misstro mot markbaserad rening och som en följd växer en prefabricerad reningsteknik i omfattning. I Sverige har kunskapsläget vad gäller markbaserad rening i stort sett inte förändrats sedan satsningen under 1970- och 80-talen.”
På sid 62 står det: ”Mindre betydelsefullt i sammanhanget är huruvida anläggningen är en markbädd eller infiltration. Det presenterade räkneexemplet som bygger på massbalanser visar att en långsiktig högre grad av fosforinbindning knappast kan förväntas i markbäddar och infiltrationer byggda enligt svensk praxis.”
Kanske vet man i Borås kommun bättre än länsstyrelsen i Västra Götaland, men LRF vill verkligen ta sitt samhällsansvar för ett bra vatten även i framtiden.
Därför vill vi nu att kommunstyrelsen gör sitt bästa för att de beslut som fattas är de rätta, att vi inte gräver ner oss i gammal teknik, vilket oroar oss i detta fall.
Birger Bergeå säger också att kommunen prioriterat gammal bebyggelse vid sin avloppsinventering. Man kan tycka att kommunen skulle ha prioriterat de områden som är högst belastade. Att åldern på bebyggelsen har någon betydelse i detta sammanhang är mycket tveksamt då det i själva verket borde handla om avloppsanläggningarnas ålder och det vet vi att den gängse tekniken ej har så lång funktion oavsett var i kommunen dessa är belägna.
Hög prioritet borde även ligga på avloppsverk som idag har tillstånd att brädda helt orenat avlopp direkt i Viskan vid stora regnmängder, vilket påverkar fisk och vattenlevande organismer negativt.
Vattendirektivet eller ramdirektivet för vatten avser ju ett skydd av allt sötvatten, alltså inte enbart dricksvatten. Vi vill från LRF:s sida medverka på bästa sätt och vi ser fram emot en god dialog med kommunpolitiker och de miljöansvariga i Borås stad.
Åke Jansson
sekreterare LRF Borås kommunkrets