Sluta motarbeta den hållbara havremjölken

I dagarna har LRF Mjölk, tidigare Svensk Mjölk, stämt det lilla havremjölkföretaget Oatly inför marknadsdomstolen.
Debatt • Publicerad 15 oktober 2014

LRF kräver ett vite på 14 miljoner kronor om inte Oatly genast stoppar sin annonskampanj som framställer komjölk som ett tvivelaktigt livsmedel. Detta är allvarligt eftersom komjölk visat sig vara ett betydande hot mot miljö, folkhälsa och djur.

Världsnaturfondens purfärska rapport, Living Planet Report 2014, pekar ut Sverige som en ny medlem på tio i topp-listan av världens miljövärstingnationer. Det svenska ekologiska fotavtrycket, räknat på den totala konsumtionen, kräver nästan fyra planeter om alla jordens människor skulle konsumera likadant. Faktum är att vi nu ligger på samma resursförstöringsnivå som Qatar, Bahrain och Singapore. Sveriges exceptionella mjölkkonsumtion är en viktig faktor.

Mjölk är en vit klimatbov som skövlar regnskog. En liter komjölk orsakar ett helt kilo koldioxid vilket är tre gånger mer än vad havremjölk orsakar. Vi importerar årligen 100 000-tals ton sojabönor från Brasilien som kofoder, för vilket enorma skogsarealer i Amazonas avverkats. Detta är allvarligt eftersom artrikedomen är störst där. Totalt har förlusten av livsmiljöer decimerat antalet vilda djur runt om i världen med 52 procent sedan 1970. Det gäller såväl fåglar, däggdjur, groddjur som reptiler.

Många tror dessvärre fortfarande att det är naturligt för barn att konsumera en annan arts bröstmjölk. Men det är människan ensam om och det har vi bara gjort under en evolutionshistoriskt mycket kort tid, då medellivslängden var förfärande låg jämfört med i dag. Komjölk och ost gör oss överviktiga och innehåller mycket mättat fett som enligt Livsmedelsverket orsakar hjärtkärlsjukdomar. Dessutom har en hög konsumtion av mejeriprodukter kopplats till Sveriges båda vanligaste cancersjukdomar, nämligen bröst- och prostatacancer.

Det är svårt att tänka sig någon värre form av djurplågeri än vad mjölkindustrin utsätter kor och kalvar för. Kor kan mjölkas eftersom de har fött en kalv. De har naturligtvis lika starka modersinstinkter som människor. Men vi berövar den nyfödda kalven möjligheten till närhet med sin mamma eftersom vi vill ha mjölken till mejeriprodukter. Mjölkkornas lidande ökar snabbt. Vid 1800-talets början mjölkade en ko runt 600 liter mjölk per år. I dag är den siffran över 8000 liter. Detta har möjliggjorts genom en extrem avel och en industriell djurhållning.

I Sverige har mjölken sedan årtionden varit en självklarhet. Men i dag känner vi till skadeverkningarna på miljö, människor och djur. Därför bör LRF Mjölk sluta att motarbeta växtbaserad mjölk och i stället själva satsa på att stegvis ersätta komjölken mot den hållbara och nyttiga havremjölken.

Jonas Paulsson

initiativtagare till Köttfri måndag i Sverige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.