Annons

Släpp fördomarna – ge cheerleading OS-status

Varför kan vi inte bekräfta cheerleading som den otroliga elitsport den är, undrar Moa Söderberg.
Cheerleading • Publicerad 3 maj 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kanske finns den gamla tron kvar, att cheerleading endast består av halvnakna tjejer som vill visa upp sig med glittriga pompoms, men det är i dag en elitsport, konstaterar Moa Söderberg.
Kanske finns den gamla tron kvar, att cheerleading endast består av halvnakna tjejer som vill visa upp sig med glittriga pompoms, men det är i dag en elitsport, konstaterar Moa Söderberg.Foto: Anders Robertsson

Cheerleading är en starkt växande sport och har i dag cirka 6 000 licensierade aktiva, utspridda i 54 olika föreningar, enligt Svenska cheerleadingförbundet.

I dagens moderna samhälle har cheerleading ännu inte blivit erkänd som en sport i OS. Cheerleading är en kombination av avancerade hopp, gymnastik, akrobatik och dans.

Annons

Alla de olika sporterna som är kombinerade för att skapa cheerleading är erkända som sporter och finns i OS, men varför kan vi inte bekräfta cheerleading som den otroliga elitsport den är? Cheerleading är en accepterande sport som passar alla som är villiga att kämpa.

Genom historien har sporter som i grunden är kvinnodominerade alltid fått kämpa för att få samma roll i samhället.

Hur kommer det sig att det är mycket mer accepterat att vara aktiv inom fotboll än konståkning?

Cheerleading är inte bara en underbar sport, utan bidrar också med jämställdhet i samhället. I cheerleadingsamhället är alla som är villiga att kämpa välkomna, det finns både plats och behov av olika sorters människor både killar, tjejer, långa och korta med mera.

För att cheerleading ska få fortsätta växa krävs att samhället accepterar den som en ny OS-sport.

Kanske finns den gamla tron om att cheerleading endast består av halvnakna tjejer som vill visa upp sig med glittriga pompoms kvar, men sporten utvecklas ständigt är i dag en elitsport.

Det finns personer som anser att de minimala dräkterna tjejerna har på sig under tävlingar är utmanande och olämpliga, men i verkligheten har vi endast de minimala plaggen på grund av säkerhetsskäl, liksom i gymnastik, konståkning och volleyboll. Att cheerleading endast är en hobby är också ett återkommande argument.

För mig som tränare svider det i hjärtat när man varje vecka får höra om hur mina aktiva blivit föremål för ett skämt på grund av okunnighet. Att de aktiva inte får erkännande för det slit som de lägger ner gör mig oerhört ledsen och besviken. Tänk er själva att lägga ner blod svett och tårar i en sport och kämpa flera timmar i veckan med sena träningstider och sedan inte få erkännande nog för att få kalla det en sport.

Tänk er att alltid bli jämförd med fotbollen och andra mansdominerade sporter, trots allt slit. Cheerleading består inte av ett enda moment, för att bemästra sporten måste man kunna gymnastik på elitnivå, ha disciplin och kämparglöd, akrobatik på hög nivå med en otrolig tillit till sitt lag samtidigt som man måste charma domarna med utstrålning.

Moa Söderberg, Musketeers funky cheer, Borås

Anders RobertssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons