Slå vakt om valfriheten i vården

En vårdskandal inträffar på ett äldreboende som drivs av ett privat företag. Det är naturligtvis inget som går, eller finns någon anledning att försvara.
Debatt • Publicerad 12 december 2011

Likaså är det inte heller speciellt svårt att förstå att människor blir upprörda när vinster från, i grunden, skattefinansierad verksamhet placeras i ”skatteparadis”. Det är säkert samma sorts ilska som medborgare i euroländer kan känna när de ska stödja grekerna, vars skattemoral inte verkar vara speciellt hög.

Men ska ett dåligt skött äldreboende hindra mig från att välja bra alternativ inom välfärden? Ska de företag som levererar välfärdstjänster inom skola vård och omsorg och som sköter sig beläggas med ytterligare restriktioner? Eller helst inte få bedriva någon verksamhet alls? Eller ska all offentligt finansierad verksamhet också nödvändigtvis utföras i offentlig regi?

Det är frågor jag ställer mig efter de senaste veckornas intensiva debatt – en debatt som i grunden mer handlar om privat kontra offentligt driven verksamhet. Och naturligtvis också skillnaden i att få välja själv efter de behov jag själv identifierar kontra de behov som en del politiker anser sig veta bättre vad jag behöver än jag själv vet!

För mig är det något positivt att kunna välja. För mig är demokrati mer djupgående än att välja politiker var fjärde år. Det är minst lika viktigt vad som åstadkoms av alla vallöften under mandatperioderna.

När det gäller valfrihetsreformer har det under några decennier hänt en hel del. Som en följd av lagändringar inom ett antal områden har nya branscher växt fram, företag skapats och människor har fått utökade möjligheter på arbetsmarknaden. Att vrida den klockan tillbaka skulle för de flesta människor te sig tämligen absurt. En TV-kanal? Sug på den!

I alla diskussioner om det som ibland blir fel i verksamheter, skatter och vinster är det lätt att glömma varför ändå så många alternativ växt fram. Många var helt enkelt inte nöjda med de offentliga monopolen! Det fanns helt enkelt en marknad för fler aktörer. Fördelarna med en marknad gentemot monopol är många. Framför allt har kunden möjlighet att välja bort alternativ som kunden anser inte håller måttet. Ett offentligt monopol kan bara välja bort sig självt eller genom lagändring och politiska beslut .Som kund får du ta vad du får och därmed basta!

Inom politiken har det gått en tydlig skiljelinje mellan de som förespråkat valfrihet och de som inte gjort det. Det kan i debatten de sista veckorna verka som om en del politiker svängt ”tillbaka till det offentliga”. Sanningen är nog snarare att de aldrig har varit för privata alternativ utan sett händelserna som en förevändning att åter igen svartmåla privata verksamheter.

För fler och fler människor är valfriheten en naturlig del av vardagen. De får välja skola till sina barn, välja vårdcentral som har öppettider anpassade efter kunderna och kanske också få välja vem som ska få komma in i hemmet och utföra sysslor i hemtjänsten. De får möjlighet att mötas av engagerade företagare och medarbetare som ser dig som kund och inte som en ytterligare arbetsbelastning. Och är kunden inte nöjd så väljer kunden någon annan! Det är så verkligheten mer och mer ser ut.

Valfrihetsreformerna har förhoppningsvis kommit för att stanna och växa. Jag har svårt att tänka mig att nu aktiva generationer skulle vilja ha en annan utveckling. Det påstås ibland att alla inte kan eller har förmågan att välja. Det är knappast något argument för att de som kan välja inte ska få göra det!

Kenneth Krantz

regionchef Svenskt Näringsliv

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.