Skrota vårdnadsbidraget!

Nu tänker Borås stad införa ett ofinansierat kommunalt vårdnadsbidrag ? det betyder att Brämhults natt- och helgöppna förskola, Holmen, är hotad, skriver Tomas Gustafsson (s).
Debatt • Publicerad 1 juli 2008

De partier som ingår i den moderatstyrda regeringen pratar alla om att värna den s.k. ”arbetslinjen”. Det betyder enligt dem att bidrag och framförallt försäkringsersättningar ska tas bort eller minskas så att människor ska tvingas ut på arbetsmarknaden. Det är därför förvånande att samma partier beslutat att införa vårdnadsbidraget den 1 juli vilket är precis motsatsen till vad de hävdar – nämligen att värna arbetslinjen.

För att vara trovärdiga när man talar om att slå vakt om arbetslinjen måste man också inse att människor måste stå till arbetsmarknadens förfogande. En ensamstående förälder som blir erbjuden ett jobb som innebär arbete på kvällar och helger har i dag liten reell möjlighet att ta det. En offentligt finansierad barnomsorg på obekväm arbetstid för den som behöver det, är därför en viktig förutsättning för arbetslinjen och för ansträngningarna att öka arbetsutbudet. Det är bra ur jämställdhetssynpunkt men också ur ett integrationsperspektiv. Och det är långt mer angeläget än ett vårdnadsbidrag!

Nu tänker Borås stad införa ett ofinansierat kommunalt vårdnadsbidrag från och med den 1 oktober och det skall beslutas vid kommunfullmäktiges möte den 21 augusti. Det betyder att Brämhults natt- och helgöppna förskola, Holmen, är hotad. Kostnaden för ett ofinansierat kommunalt vårdnadsbidrag kan bli så hög som 35 miljoner (35.000.000) kronor och det kommer att tas från en barnomsorg som istället för neddragningar behöver förstärkningar.

Vi socialdemokrater vill satsa på en modern arbetsmarknadspolitik och familjepolitik som skapar lika villkor för kvinnor och män på arbetsmarknaden. Dagens föräldrar vill kunna kombinera föräldraskap och arbetsliv. Därför vill vi satsa på jobb, och ge kommuner möjligheter att skapa nya jobb – inte administrera bidrag. Vi ser inte en enda fördel med detta vårdnadsbidrag. Vi ser istället en borgerlig regering som hämmar utvecklingen och spär på ojämlikheten. Vi ser helt andra möjligheter, vi vill investera i människors kraft, inte slösa bort den.

Socialdemokraterna kommer att ta strid för förskolan mot alla borgerliga försök att urholka resurserna till förskolan, som hotar kvaliteten och ökar barngrupperna.

Ställ upp tillsammans med oss och se till att förslaget om kommunalt vårdnadsbidrag aldrig blir verklighet i Borås.

Tomas Gustafson (s)

Ersättare i kommunfullmäktige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.