Annons

Skrota inte utsläppsrätterna

Det vore fel av Borås energi och miljö att annullera utsläppsrätterna, särskilt mot bakgrund av miljardinvesteringen i Sobacken, anser Boråspolitiker.
Debatt • Publicerad 18 januari 2020
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lennart Magnusson

Under julen berättade Borås Tidning att Borås energi och miljö (BEM) räknar med stora inkomster på att sälja sitt överskott av koldioxidutsläppsrätter, som man har erhållit som del av EU-systemet ETS (EU Emissions Trade System), som syftar till att minska koldioxidutsläppen. I systemet måste anläggningar årligen ha utsläppsrätter motsvarande sina utsläpp. Har de släppt ut mer än tilldelade utsläppsrätter måste de införskaffa underskottet genom att köpa utsläppsrätter av dem som har ett överskott, till exempel BEM. BEM har över på grund av värmeproduktion med lågt utsläpp av koldioxid.

I Borås Tidnings artiklar ställdes frågan om hur Borås energi och miljö ska hantera sitt överskott av utsläppsrätter på sin spets. Frågan är om bolaget ska skrota sitt överskott för att minska koldioxidutsläppen eller, i enlighet med systemets avsikter, sälja dem för att finansiera de omfattande miljöinvesteringar som bolaget har gjort och kommer att göra.

Annons

”Att vaska utsläppsrätter, med följden att boråsarnas taxor blir högre, är inte rätt väg att gå för vare sig bolaget eller kommunen.”

När man talar om att avstå från de här inkomsterna, det vill säga annullera utsläppsrätterna, så är det några aspekter som man bör beakta:

* Att BEM får ett överskott är helt i linje med avsikterna med systemet med utsläppsrätter. Investeringar i till exempel kolkraftverk ska bli dyrare och investeringar i anläggningar som Sobacken ska bli attraktivare. Detta genom att intäkterna från försäljning av utsläppsrätter kan användas för miljöinvesteringar.

* BEM räknar med denna typ av intäkter (gäller också elcertifikat) i sina kalkyler och det påverkar därmed bolagets kapacitet att genomföra olika miljöinvesteringar.

* Effekten av att annullera utsläppsrätterna är en motsvarande resultatförsämring för bolaget som i så fall måste kompenseras via taxehöjning.

Vi anser därför att det vore fel att annullera utsläppsrätterna, särskilt mot bakgrund av just gjorda miljardinvestering i Sobacken. Det är inte bolagets ansvar, eller rätt, att ge bort pengar till olika behjärtansvärda ändamål. Skulle vi som fjärrvärmekunder vara okej med att BEM gav bort miljonbelopp till olika välgörenhetsorganisationer? Principiellt är det samma sak, och definitivt inte en fråga för bolaget eller kommunen, utan något som vi medborgare sköter bäst själva.

BEM, liksom Borås stad, ska genom sin verksamhet vara pådrivande i att reducera koldioxidutsläppen, då det är en ödesfråga för mänskligheten. Det gör bolaget bäst genom de investeringar i fossilfria anläggningar man har gjort och kommer behöva göra. Men att vaska utsläppsrätter, med följden att boråsarnas taxor blir högre, är inte rätt väg att gå för vare sig bolaget eller kommunen.

Det vilar ett ansvar på var och en av oss att genom medvetna val bidra till minskade utsläpp. Det är beslut i vardagen som tas bättre av varje enskild medborgare. Det är dock enkelt för de kommunpolitiker som nu ropar efter skrotade utsläppsrätter att vara nobla med andras pengar. Borås stad ska inte leka välgörenhetsstiftelse med kommuninvånarnas pengar.

Per-Jonas Carlsson (KD), ersättare i styrelsen för Borås energi och miljö AB

Ulrik Nilsson (M), 1:e vice ordförande för Borås energi och miljö AB

Annons

Niklas Arvidsson (KD), kommunalråd

Annette Carlson (M), kommunalråd

Annons
Annons
Annons
Annons