Annons

Skolval är bara låtsasdemokrati

Replik. Svar till Marcus Nilsen och Jonatan Krook, BT 23/4.
Debatt • Publicerad 28 april 2014

Liberala ungdomsförbundet skriver om att genomförandet av skolval i samband med valet till Europaparlamentet är viktigt för demokratin.

Tanken som ligger bakom de orden är fin, men skolval är att förminska vad som borde vara ungas demokratiska rättighet – att få delta i valet.

Annons

Den 25 maj får alla svenska medborgare över 18 år rösta på vilka de vill se som sina representanter i Europaparlamentet. Valet är viktigt för oss unga. Det är parlamentet som har makt över våra möjligheter att i framtiden leva i ett öppet och humant Europa.

Miljöpartiet vill sänka rösträttsåldern till 16 år och med en sådan reform skulle skolvalet vara överflödigt. Gymnasieungdomars röster skulle räknas på riktigt och inte bara på låtsas. I Europaparlamentet vill gröna från hela Europa driva på för en sänkt rösträttsålder.

Att rösta är inget man kan lära sig. Och prata i termerna av att skolvalet ska vara en skola i hur man röstar är skrämmande – vi ställer inte kunskapskrav på att få rösta i val. Liberala ungdomsförbundet dumförklarar unga om argumentet för skolvalet är att unga ska lära sig demokrati.

De enda krav vi ställer på människor för att få rösta i svenska riksdagsval är att de är svenska medborgare, samt just att de är över 18. Inget kunskaps- eller intelligenskrav.

Sänkt rösträttsålder är ett måste för att visa att vi unga tas på allvar och att våra röster är lika mycket värda som någons som av samhället ses som vuxen. Våra röster är för viktiga för att försvinna bort i en demokratiövning.

Företrädarna för liberala ungdomsförbundet skriver i sin debattartikel att unga ska “var med och värna demokratin genom skolval.” Vi menar att demokratin inte värnas genom att unga röstar på låtsas utan genom att unga ges reell makt och inflytande.

Om LUF menar allvar med sin önskan om att unga ska rösta är de mer än välkomna att vara med oss i kampen för sänkt rösträttsålder.

Den 25 maj röstar vi om vilket Europa vi vill se i framtiden, och medmänsklighet står mot rasism och främlingsfientlighet. Europaparlamentsvalet handlar om framtiden vi kan inte fortsätta med att utestänga unga från att vara med och besluta om den.

Carolina Bruseman (MP) förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom

Hanna Bernholdsson (MP) ordförande Miljöpartiet de gröna Borås 

Martin Solberg (MP) språkrör Grön Ungdom Väst

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons