Annons

Skolan börjar – glädje eller fasa?

Nu är tio veckors sommarlov slut för våra barn och unga. För en del har det inneburit efterlängtade semesterresor, skön avkoppling och tid tillsammans med familjen.
Debatt • Publicerad 22 augusti 2008

För andra har det inneburit väldigt långa veckor hemma på egen hand medan föräldrarna jobbar och inte har råd att ta semester. Tyvärr finns det allt för många som också upplever sommarlovet i missbrukets och våldets tecken. Då står skolan och knackar på dörren!

Visst är det kul att träffa kompisarna igen oavsett hur ens sommar sett ut. Förhoppningsvis finns det också en och annan lärare som är efterlängtad. Men det kan också vara en jobbig tid för många är. En tid av ensamhet, mobbning och utanförskap. En tid då man ständigt upplever att man är annorlunda och inte passar in. En tid som ska vara så rolig och lärorik, men också kan bli något helt annat. Det är dags att på allvar se att myntet har två sidor. Sommarlovet är bra för de allra flesta, men inte för alla. Skolan ska även den vara bra för alla, men så ser inte verkligheten ut. Det gäller för de vuxna i skolans värld att vara lyhörda, lyssna på signalerna om hur barn och unga mår och har det. Verklighetens vardag ser så olika ut.

Annons

Det är också dags för våra kommunpolitiker att satsa på de kringresurser som så väl behövs inom skolan. En skolsköterska på plats varje dag så att man inte behöver bli sjuk på ”rätt” dag. En kurator på plats som kan lyssna när jag behöver det och hjälpa mig att må bra och se positivt på framtiden.

Vi har inte råd att låta bli att satsa på våra barn och unga. Vi har inte råd att spara in på framtiden. Sommarlov eller läsår, upplevelserna är olika, men det är väl det som är charmen? Att allt inte är precis likadant. Men då gäller det också att vi vuxna tar ansvar när myntets baksida visar sig!

Fredrik Forssén

Projektledare Hälsa 360, Unga Örnar

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons