Annons

Skattesystemet måste förenklas

Under år av socialdemokratiska regeringar har en snårskog av skatteregler skapats. Resultatet av ett virrvarr av regler som ger alla oss skattepliktiga en känsla av vanmakt istället för lust och vilja att vara med och bidra till det gemensamma, skriver åtta moderata riksdagsledamöter.
Debatt • Publicerad 7 maj 2008
Numera kan man lämna in sin deklaration via internet eller per telefon förutom på det här traditionella sättet. Men trots att det blivit så mycket enklare att lämna in själva deklarationen, har skattereglerna blivit fler och ofta krångligare. Typiskt socialdemokratiskt sätt att kontrollera invånarna, anser de moderata riksdagsledamöterna.
Numera kan man lämna in sin deklaration via internet eller per telefon förutom på det här traditionella sättet. Men trots att det blivit så mycket enklare att lämna in själva deklarationen, har skattereglerna blivit fler och ofta krångligare. Typiskt socialdemokratiskt sätt att kontrollera invånarna, anser de moderata riksdagsledamöterna.Foto: Scanpix

Det svenska skattesystemet är ett virrvarr av regler som ger alla oss skattepliktiga en känsla av vanmakt istället för lust och vilja att vara med och bidra till det gemensamma. Därför måste det förnyas och förenklas från grunden, skriver ett antal moderata riksdagsledamöter.

Det är mycket svårt för enskilda skattebetalare att överblicka det svenska skattesystemet. Detta innebär att många människor inte kan överblicka och planera sin egen ekonomi, vilket är förödande för skatte- och samhällsmoralen. Möjligheten för vanliga människor att ta ansvar för sina egna liv begränsas. Eftersom medias rapportering av ekonomiska politiken ofta handlar om att presentera tabeller med ”vinnare och förlorare” kan man ibland luras att tro att det är ganska enkelt alltihop. Men så är det inte. Störst nyhetsvärde är det alltid i ”förlorarna” som media själva kan utse.

Annons

Ett exempel är jobbskatteavdraget. Många har dålig koll på om man överhuvudtaget får mer i plånboken. Detta trots att de ökade utgifter man har i de allra flesta fall är betydligt lägre än skattesänkningen. Att jobbskatteavdraget förvisso är ganska okomplicerat jämfört med mycket annat inom skattepolitiken hjälper inte. Under väldigt många år har socialdemokraterna mer eller mindre på egen hand styrt Sverige och utformat ett skattesystem som mycket få personer överhuvudtaget kan överblicka. Socialdemokraternas vilja att agera överförmyndare för den enskilde har fått omfattande effekter inom skattepolitiken.

Under år av socialdemokratiska regeringar har en snårskog av skatteregler skapats. Resultatet av ett virrvarr av regler som ger alla oss skattepliktiga en känsla av vanmakt istället för lust och vilja att vara med och bidra till det gemensamma. Kort sagt, systemet är inte ämnat att på ett begripligt sätt hjälpa oss utan det snåriga skattesystemet gör snarare att vi känner oss hjälplösa och inte sällan utlämnade till politikernas, skattemyndighetens och de få ”experternas” godtycke. Därför måste det svenska skattesystemet förnyas och förenklas från grunden. Alliansregeringen gör insatser för att minska berget av regler för småföretagarna. Det är bra. Men nu är den stora utmaningen att även minska regelkrånglet för Svensson. Vi riksdagsledamöter måste i alla våra beslut fundera och ställa frågan till oss själva; gör detta beslut vardagen för människor mindre komplicerad? Svaret på den frågan har alltför ofta varit ett uppenbart nej. Eftersom dagens skattesystem är så pass komplicerat och oöverskådligt tenderar även bra reformer bli svåra att genomföra. Där har vi all anledning att tänka efter lite extra. Vi kan och måste kommunicera bättre med väljarna i dessa frågor.

En sak är säker och lätt att konstatera. Det är inte socialdemokraterna som kommer att frälsa landet från den byråkratiska djungel vi befinner oss i. Socialdemokraterna har nämligen med några avbrott styrt Sverige sedan 30-talet. För varje år som gått har berget av regler så småningom växt över huvudet på oss. För att inte Sverige ska bli ett ännu krångligare land att leva i för alla oss vanliga skattebetalare är det därför viktigt att alliansregeringen fortsätter leda reformarbetet i vårt land även under nästa mandatperiod. Inte minst för att skapa ett skattesystem som i grunden är så enkelt och begripligt för varje skattebetalare att Sverige blir ett av Europas enklaste land att arbeta och leva i.

Genom att ta initiativ och förenkla skattesystemet från grunden visar alliansregeringen också på vad rättvisa och solidaritet människor emellan innebär i praktiken.

Jan Ericson (m)

Södra Älvsborg

Lena Asplund (m)

Västernorrland

Eva Bengtson Skogsberg (m)

Kalmar län

Annons

Finn Bengtsson (m)

Östergötland

Ulf Berg (m)

Dalarna

Ann-Charl. Hammar Johnsson (m)

Skåne ?

Jessica Polfjärd (m)

Västmanland

Lars-Arne Staxäng (m)

Bohuslän

riksdagsledamöter

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons